Live

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Data publicării:
CERN nu își va reînnoi acordul de cooperare cu Rusia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a anunțat luni că își va înceta cooperarea cu cei aproape 500 de oameni de știință afiliați instituțiilor ruse. Cooperarea cu aproximativ 15 oameni de știință din Belarus a fost, de asemenea, oprită.

CERN, cu sediul în Elveția, cunoscut în special pentru acceleratorul de particule, nu își va reînnoi acordul de cooperare cu Rusia când se încheie cel actual, pe 30 noiembrie 2024, din cauza invaziei armatei lui Putin în Ucraina, informează Reuters.

Cei aproximativ 500 de oameni de știință care au legătură cu laboratoarele rusești nu vor mai putea colabora cu CERN, a spus un purtător de cuvânt.

Cooperarea cu aproximativ 15 oameni de știință din Belarus a fost, de asemenea, oprită.

CERN este o organizație internațională, dar nu este o insulă. Nu este acceptabil să susțină cercetarea științifică atunci când au loc războaie între țări care au avut cândva personal care a lucrat împreună la CERN”, a spus purtătorul de cuvânt.

Când a izbucnit războiul, toate activitățile au fost suspendate”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Acum decizia a devenit mai formală”.
Rusia a criticat anterior decizia, spunând că este politizată, discriminatorie și inacceptabilă.

Oamenii de știință ruși vor putea continua să lucreze la CERN dacă sunt afiliați la institute care nu au legătură cu Rusia, iar aproximativ 90 au făcut acest lucru.

CERN colaborează cu aproximativ 17.000 de cercetători la nivel global.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin și-a numit fostul bodyguard în Consiliul de Securitate. Cresc speculaţiile că Aleksei Diumin e pregătit ca succesor la Kremlin

Guvernul norvegian ia în calcul ridicarea unui gard la granița cu Rusia, după modelul finlandez

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza: În Rusia lui Putin sunt mai mulți deținuți politici decât au fost în ultimii ani ai URSS

Întâlnire tensionată între miniștrii de externe ai Ucrainei și Ungariei: „O conversație personală foarte sinceră”

Partenerii noștri