Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a anunțat luni că își va înceta cooperarea cu cei aproape 500 de oameni de știință afiliați instituțiilor ruse. Cooperarea cu aproximativ 15 oameni de știință din Belarus a fost, de asemenea, oprită.
CERN, cu sediul în Elveția, cunoscut în special pentru acceleratorul de particule, nu își va reînnoi acordul de cooperare cu Rusia când se încheie cel actual, pe 30 noiembrie 2024, din cauza invaziei armatei lui Putin în Ucraina, informează Reuters.
Cei aproximativ 500 de oameni de știință care au legătură cu laboratoarele rusești nu vor mai putea colabora cu CERN, a spus un purtător de cuvânt.
Cooperarea cu aproximativ 15 oameni de știință din Belarus a fost, de asemenea, oprită.
„CERN este o organizație internațională, dar nu este o insulă. Nu este acceptabil să susțină cercetarea științifică atunci când au loc războaie între țări care au avut cândva personal care a lucrat împreună la CERN”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Când a izbucnit războiul, toate activitățile au fost suspendate”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Acum decizia a devenit mai formală”.
Rusia a criticat anterior decizia, spunând că este politizată, discriminatorie și inacceptabilă.
Oamenii de știință ruși vor putea continua să lucreze la CERN dacă sunt afiliați la institute care nu au legătură cu Rusia, iar aproximativ 90 au făcut acest lucru.
CERN colaborează cu aproximativ 17.000 de cercetători la nivel global.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News