Live

Oamenii de știință au descoperit 100 de tulpini bacteriene noi în trunchiurile unor copaci fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani

Data publicării:
Foto: Brian Helmut / CNN

Oamenii de știință au descoperit, pe malurile unui râu din apropierea Golfului Mexic, trunchiuri de chiparoși fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani, scrie CNN.

În 2004, uraganul Ivan a lovit coasta golfului, măturând sedimentele care îngropau de atât de multă vreme arborii. De atunci, locul a fost vizitat de mai multe echipe de cercetători, inclusiv de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northeastern şi Universitatea din Utah.

Aceştia au studiat bucăţi de lemn care, în ciuda vechimii de 60.000 de ani, a fost extrem de bine conservat în absenţa oxigenului care să îl descompună.

„Am reuşit să izolăm bacteriile şi să obţinem câteva cu care nu am mai lucrat până acum”, a declarat pentru CNN Margo Haygood, profesor în domeniul chimiei medicinale la Universitatea din Utah. Viermii din lemnul vechi de 60.000 de ani au produs 100 de tulpini de bacterii, dintre care 12 sunt supuse în prezent testelor ADN, scrie Mediafax. Pe baza rezultatelor va putea fi evaluat potenţialul acestora de a permite dezvoltarea unor noi tratamente medicale. Având experienţe anterioare pozitive cu astfel de bacterii, cercetătorii sunt optimişti cu privire la noile tulpini.

Pe lângă utilizarea bacteriilor în domeniul farmaceutic şi medical, oamenii de ştiinţă vor studia noile probe pentru a testa eventuala lor aplicabilitate şi în alte industrii, precum cele textile, alimentare, furajere, dar şi pentru obţinerea de noi combustibili.

Editor: I. I. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Animalele din regiunile devastate de inundații din Spania, expuse la boli din cauza străzilor pline de noroi și gunoaie

Partenerii noștri