Live

O donație de 170 de dolari, făcută de un trib indian în timpul foametei din 1847, întoarsă de Irlanda în timpul pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
Monumentul dedicat ajutorului făcut de populația Choctaw în 1847, în orașul irlandez Midleton. Foto: Wikipedia

Un act de solidaritate din timpul Marii Foamete Irlandeze i-a făcut pe irlandezi să întoarcă gestul în timpul pandemiei de coronavirus din 2020. O donație de 170 de dolari făcută de tribul Choctaw a fost întoarsă după 170 de ani de Irlanda. Peste 500.000 de dolari s-au strâns pentru a-i ajuta pe moștenitorii tribului, transmite CNN. 

În urmă cu două secole, în anul 1847, un mic gest de solidaritate a fost făcut de tribul Choctaw din Statele Unite față de irlandezii care treceau prin unul dintre cele mai grele perioade ale istoriei lor. Acum, acea sumă ar fi echivalentul a peste 5.000 de dolari.

În 2020, irlandezii întorc gestul și au creat o campanie de donații pe GoFundMe pentru a-i ajuta pe oamenii Navajo și rezervația Hopi, din statul american Arizona, pentru a trece mai ușor peste pandemia de coronavirus.

„Din Irlanda, 170 de ani mai târziu, ajutorul vine înapoi”, spune unul dintre donatori.

Campania a început după ce jurnalista Naomi O'Leary a amintit pe Twitter această poveste și s-au strâns până marți dimineață peste jumătate de milion de dolari.

„Nativii americani au strâns acești bani în timpul foametei din puținul pe care îl aveau. E timpul să le sărim în ajutor”, a spus ea.

Ethel Branch, unul dintre responsabilii campaniei, a estimat că până marți dimineață s-au strâns peste jumătate de milion de dolari, majoritatea donațiilor venind din Irlanda.

Națiunea Navajo a anunțat luni că peste 2.400 de persoane au fost infectate cu coronavirus, dintre care 70 au murit. În Rezervația Hopi au fost semnalate peste 50 de cazuri.

Marea Foamete Irlandeză a schimbat pentru totdeauna istoria țării

În anul 1845, o mană a afectat cultura de cartofi, produsul preponderent consumat la acea vreme de irlandezi. Se estimează că jumătate de milion de oameni au murit, iar efectele au fost devastatoare - de la emigrație în masă până la schimbări masive în societate și politică.

Fenomenul a durat patru ani și se estimează că populația a scăzut cu circa 20%, iar vreme de mai multe decenii a continuate să scadă pe fondul migrării masive, în special în America.

În anul 2017, în orașul irlandez Midleton a fost dezvelită o sculptură care comemorează darul tribului Choctaw.

Un an mai târziu, premierul irlandez Leo Varadkar a anunțat în timpul unei vizite a națiunii un program de burse pentru tinerii nativi americani.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Presupusul şef al unei familii mafiote candidează la parlamentare în Irlanda. Gruparea sa ar avea la activ 18 asasinate

O navă rusească de spionaj a intrat în apele teritoriale ale Irlandei. A fost observată că opera drone într-o zonă cu cabluri submarine

Conor McGregor este acuzat de o femeie că a sugrumat-o și a violat-o

Cea mai mare farsă de Halloween. Mii de oameni s-au strâns la Dublin să vadă o paradă care nu a mai avut loc

Partenerii noștri