Live

Netanyahu a refuzat să răspundă, într-un interviu la CNN, dacă îşi asumă vina pentru atacurile Hamas din 7 octombrie

Data publicării:
Netanyahu a refuzat să răspundă, într-un interviu la CNN, dacă îşi asumă vina pentru atacurile Hamas din 7 octombrie. Foto: Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să răspundă dacă îşi va asuma responsabilitatea pentru că nu a reuşit să prevină atacul din 7 octombrie asupra Israelului, spunând că va fi timp pentru astfel de întrebări „dificile” după ce războiul se va încheia, relatează CNN, citată de News.ro.

Duminică, într-un interviu la CNN, Netanyahu a recunoscut că este „o întrebare care trebuie pusă”.

„Şi vom răspunde la toate aceste întrebări”, a promis el, adăugând: „În acest moment, cred că ceea ce trebuie să facem este să unim ţara pentru un singur scop: să obţinem victoria. Să ne concentrăm asupra victoriei - aceasta este responsabilitatea mea acum”, a punctat premierul Israelului.

Netanyahu, alături de serviciile secrete, a fost criticat pentru că nu a reuşit să anticipeze cel mai letal atac de la înfiinţarea Israelului, când Hamas a lansat la 7 octombrie un asalt surpriză asupra Israelului, în urma căruia peste 1.200 de persoane au ucise şi peste 200 au fost luate ostatice, potrivit autorităţilor israeliene. În cadrul unui protest organizat sâmbătă, familiile ostaticilor i-au cerut lui Netanyahu şi guvernului să facă mai mult pentru a asigura eliberarea lor.

Când a fost întrebat despre planurile Israelului pentru Gaza după război, premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să excludă din nou predarea controlului către Autoritatea Palestiniană, aşa cum preconizează Washingtonul, spunând că organizaţia nu a reuşit să „demilitarizeze” şi să „deradicalizeze” Gaza în trecut.

El a reafirmat că prima prioritate a Israelului este distrugerea Hamas. Netanyahu a continuat spunând că, odată ce acest lucru este realizat, atunci trebuie să existe „o componentă militară israeliană primordială”, pentru a evita o reapariţie a terorismului. „O autoritate civilă trebuie să coopereze pentru atingerea a două obiective: unul este demilitarizarea Gaza şi al doilea este deradicalizarea Gaza”, a spus el. „Şi trebuie să spun că, din păcate, Autoritatea Palestiniană a eşuat în ambele privinţe”, a adăugat premierul, practic reconfirmând ceea ce declarase cu o seară înainte, într-o conferinţă de presă, când a spus mult mai clar că exclude o predare a controlului în Gaza căte Autoritatea Palestiniană. 

În schimb, Netanyahu a vorbit la CNN despre punerea în funcţiune a unei „autorităţi civile reconstruite”, pentru a evita să cadă în „aceeaşi gaură de iepure”. El a descris ţinta pentru un viitor de „pace” şi „cooperare”: „Trebuie să oferim Fâşiei Gaza un viitor mai bun, să nu o aducem la un trecut eşuat”, a spus el, adăugând că este vorba despre a crea „o realitate diferită acolo”.

Ce se va întâmpla cu Gaza după conflict este o întrebare majoră care rămâne deschisă. Săptămâna aceasta, SUA au menţionat posibilitatea ca Autoritatea Palestiniană să preia un rol. După declaraţiile lui Netanyahu de sâmbătă seara, când a exclus acest scenariu, Washingtonul i-ar fi cerut clarificări premierului, a scris presa din Israel.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Două aeroporturi de lângă Moscova, închise din cauza atacurilor ucrainene. O clădire rezidențială, lovită de o dronă

Partenerii noștri