Motivul pentru care autoritățile indoneziene vor să evacueze toți locuitorii de pe insula Komodo
Val de nemulțumiri pe insula indoneziană Komodo, care adăpostește celebrele șopârle cu același nume. Oamenii de aici sunt furioși pe autorități care vor să-i evacueze fiindcă vor închide accesul pe insulă. Măsura intră în vigoare la începutul anului viitor și a fost luată în special pentru a proteja această specie devenită ținta contrabandiștilor.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Spectacolul naturii în 25 de imagini frumoase
Din cauza secetei, fermierii din Constanța renunță la animale
Vulpea în mall, la cafenea
Pisică bătăușă, protagonista unui episod amuzant la TV
Cum convingi un tigru să se lase măsurat
Urși slabi și triști, lei fără apă și un cal rănit la Zoo Galați
Aproximativ 10.000 de turiști vizitează lunar insula Komodo, pentru a vedea uriașele șopârle în mediul lor natural. Mai au la dispoziție doar câteva luni pentru a face asta, fiindcă din ianuarie, anul viitor, insula va deveni teritoriu interzis.
Anya, turistă din Franța: „Dacă autoritățile închid insula pentru altceva, adică pentru a construi complexuri turistice sau ceva ce nu are legătură cu natura, nu e o idee bună. Asta fiindcă turiștii vin aici pentru a vedea natura și șopârlele, pentru a se întâlni cu sătenii și nu pentru a vedea construcții mari.”
Autoritățile susțin că singurul scop pentru care închid accesul pe insulă este protejarea varanilor, vânați tot mai des de contrabandiști. Vestea a venit cum nu se poate mai prost pentru cei peste 2.000 de localnici. Vor trebui să plece cu toţii, în contextul în care au fost relocați și în anii `80, când a fost inaugurat parcul natural.
„Trăim de atâția ani în acest sat, așa că nu vrem să plecăm. În plus, mormintele rudelor mele sunt aici. Ce se va întâmpla cu ele dacă ne mutăm?”, spune un localnic.
„Traiul nostru depinde de magazinul de suveniruri. Cum ne mai putem câștiga banii dacă se închide? Parcul natural e singurul nostru loc de muncă...”, își exprimă îngrijorarea un alt locuitor de pe insulă.
Insula va rămâne închisă un an, iar autoritățile speră ca în acest timp să sporească și numărul exemplarelor de cerbi şi porci sălbatici, prada șopârlelor carnivore. Vorbim de o specie care atinge trei metri lungime și poate ajunge până la 90 de kilograme.
Editare: D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News