Live

Locuinţa, prima linie de apărare împotriva coronavirusului. Un expert ONU cere statelor protejarea persoanele fără adăpost

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Un expert ONU în drepturile omului a cerut ţărilor să ia măsuri extraordinare pentru a se asigura că toate persoanele dispun de o locuinţă adecvată în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest lucru reprezintă o „chestiune de viaţă şi de moarte", informează Agerpres.

„Locuinţa a devenit prima linie de apărare împotriva coronavirusului. Locuinţa a fost rareori atât de mult o problemă de viaţă şi de moarte”, a declarat raportorul special al ONU privind condiţiile de locuit adecvate, Leilani Farha.

Această expertă independentă, care, deşi este mandatată de ONU, nu vorbeşte în numele organizaţiei, a cerut ţărilor să ia măsuri urgente pentru a preveni ca unele persoane să se trezească fără adăpost, fiind defavorizate în faţa coronavirusului, în timp ce mai multe ţări au instituit izolarea la domiciliu a populaţiei.

„Sunt profund preocupată de două grupuri de oameni: cei care trăiesc în centre de urgenţă, în refugii pentru oamenii străzii şi adăposturi provizorii, şi cei care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice care ar putea duce la datorii ipotecare şi la chirii şi evacuări”, a explicat ea.

Potrivit expertei, circa 1,8 miliarde de persoane din lume sunt fără adăpost sau în locuinţe inadecvate, adeseori suprapopulate, fără acces la apă şi fără sisteme de canalizare.

Această situaţie le face deosebit de vulnerabile la virus, deoarece astfel de persoane suferă adeseori de multiple probleme de sănătate.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Partenerii noștri