Live

Japonia a înființat prima unitate de infanterie marină după Al Doilea Război Mondial

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Japonia a lansat sâmbătă prima sa unitate de infanterie marină care va fi însărcinată cu apărarea insulelor pe care Tokyo şi Beijingul şi le dispută în Marea Chinei de Est, informează AFP, citată de Agerpres.

Multă vreme, Japonia a fost reticentă să creeze o unitate de luptă amfibie din cauza Constituţiei sale pacifiste, adoptată în 1947, care îi interzice să folosească forţa pentru a soluţiona diferende internaţionale. Dar creşterea puterii militare a Chinei în regiune a schimbat datele problemei, notează AFP.

Cu sediul la Sasebo, în vestul arhipelagului nipon, şi cu un efectiv de 2.100 de militari, brigada amfibie a Forţelor de Autoapărare Japoneze a fost lansată în cursul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă, urmată de un exerciţiu comun cu infanterişti marini americani.

Unitatea va avea ca scop să apere insulele nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate deopotrivă de Tokyo şi Beijing şi să le recucerească în caz de invazie. Unitatea, care va ajunge să numere 3.000 de militari, va fi echipată cu avioane hibrid de tip V-22 Osprey şi vehicule de asalt amfibii.

„Apărarea insulelor izolate este o sarcină presantă, într-o perioadă în care securitatea din jurul ţării noastre se deteriorează”, a declarat în timpul ceremoniei viceministrul apărării Tomohiro Yamamoto.

De mulţi ani, Japonia şi China îşi dispută numeroase insule în Marea Chinei de Est, numite Senkaku de către niponi şi Diaoyu de către chinezi. Aceste insule nelocuite sunt administrate de Japonia, însă vase ale pazei de coastă chineze se aventurează frecvent în zonă, provocând tensiuni diplomatice, notează France Presse.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri