Patru suspecți vor fi judecați pentru crimă în cazul avionului MH17 prăbușit în Ucraina. Procesul va avea loc în Olanda
Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor, informate în prealabil de către autorităţile olandeze în acest sens, relatează AFP, citată de news.ro.
„Va avea loc un proces la 9 martie 2020 împotriva a patru persoane suspectate de ucidere”, a declarat presei Silene Fredriksz, al cărei fiu şi soţia acestuia au pierit în această tragedie. Declaraţia sa intervine la scurt timp după ce familiile victimelor au fost informate în această privinţă de către autorităţile olandeze.
„Sunt bucuroasă că procesul va putea în sfârşit să înceapă şi că numele suspecţilor au fost dezvăluite. Este un început. Sunt mulţumită”, a adăugat ea. Întrebată cine a fost responsabil de tragedie, Silene a răspuns: „Preşedintele rus Vladimir Putin, pentru că el a făcut posibil aceasta. El este principalul responsabil”.
Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda şi compusă de anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina urmează să susţină o conferinţă de presă la 13:00 ora locală (11:00 GMT) despre ''ultimele evoluţii ale anchetei'' în cazul zborului MH17.
În mai 2018, aceasta anunţase că a stabilit că racheta care a doborât avionul provenea de la Brigada antiaeriană rusă 53 din Kursk (vestul Rusiei).
Un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit.
Olanda şi Australia, ai cărei 38 de rezidenţi figurează printre victime, au acuzat în mod deschis Rusia că este responsabilă de moartea cetăţenilor lor după dezvăluirile JIT. Pentru prima oară, responsabilitatea pentru această tragedie este imputată Moscovei, care a negat vehement orice implicare, dând vina pe Kiev.
Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Olena Zerkal, a declarat marţi pentru Interfax-Ukraina că un înalt ofiţer rus figurează printre cei patru suspecţi. ''Numele lor vor fi date publicităţii'', a afirmat ea. Transferul de armament, cum ar fi sistemul de rachete antiaeriene BUK, ''este imposibil fără permisiunea unor înalţi responsabili'' ai armatei ruse, a apreciat Olena Zerkal.
Potrivit presei olandeze, care se referă la concluziile anchetatorilor, unul dintre cei patru suspecţi ar putea fi comandantul Brigăzii 53 antiaeriene ruseşti, din care provenea racheta.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News