Live

Filmul evenimentelor. Au intrat în peștera din Thailanda să se joace timp de o oră și au stat 17 zile

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captura YouTube

Doisprezece băieţi şi antrenorul lor de fotbal salvaţi în mod miraculos dintr-o grotă inundată din Thailanda plănuiseră să exploreze doar o oră complexul de peşteri înainte de a fi luaţi prin surprindere de creşterea nivelului apei şi de a rămâne blocaţi în subteran peste două săptămâni, după cum a declarat tatăl unuia dintre copii, citat vineri de Reuters.


Toţi cei doisprezece băieţi şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost salvaţi în urma unei operaţiuni de salvare, organizată de puşcaşii marini thailandezi şi o echipă internaţională de scafandri şi de experţi în speologie, care a durat trei zile şi s-a încheiat marţi.

La 23 iunie, ei au intrat în peştera Tham Luang, situată în nordul provinciei Chiang Rai, pentru o scurtă excursie după antrenamentul de fotbal, însă o ploaie torenţială a provocat inundarea tunelurilor. Voiau să se joace și să își scrie numele pe peretele peșterii, într-un ritual de inițiere.

„Mi-a spus că imediat ce au terminat antrenamentul s-au dus să se joace în peşteră. Au crezut că vor sta doar o oră”, a povestit presei Banpot Korncam, tatăl unuia dintre copii, un băiat în vârstă de 13 ani care este căpitanului echipei de fotbal „Mistreţii”.

„Când au ajuns înăuntru ploua, apa a inundat (peştera) şi toată lumea a început să alerge”, a mai spus Banpot. Asta a fost momentul care a făcut diferența între viață și moarte.

Băieţii au fost găsiţi la 2 iulie de doi scafandri britanici stând pe vine pe o movilă plină de noroi situată într-o încăpere din peşteră aflată la câţiva kilometri în interiorul complexului, la nouă zile după ce au intrat pentru a face o scurtă plimbare.

Apoi a intervenit problema readucerii acestora la suprafaţă prin tunelurile grotei, unele dintre acestea fiind în totalitate inundate cu apa care curgea cu repeziciune.

Băieţii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au fost nevoiţi să parcurgă o parte din drumul înapoi scufundaţi în apă înainte de a fi transportaţi pe tărgi din plastic verde, similare unor jgheaburi, uneori prin tuneluri abrupte şi stâncoase.

Multe persoane din Thailanda l-au creditat pe antrenorul echipei, Ekkapol Chantawong, sau Ek aşa cum este cunoscut, pentru menţinerea în siguranţă a băieţilor în timpul calvarului.

„Au stat liniştiţi, fără să facă nimic, pentru că era întuneric”, a declarat Banpot care a relatat ceea ce i-a povestit fiul său, aflat încă în spital.

”Când le era foame, antrenorul folosea o lanternă cu care lumina stalactitele de deasupra”, a mai spus el.

Grupul a supravieţuit bând apa care curgea pe stalactite şi pe pereţii peşterii, au explicat membrii echipei de salvare.

Izolaţi iniţial în carantină în spitalul din Chiang Rai pentru a fi feriţi de infecţii, băieţilor li s-a permis contactul cu familiile lor. Ei vor rămâne spitalizaţi cel puţin o săptămână, precizează sursa citată.


„Starea de sănătate a băieţilor se îmbunătăţeşte... rudele îi pot vizita acum, în apropiere de aceştia”, a declarat Thongchai Lertwilairatanapong, inspector în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Operaţiunea de salvare a ţinut cu sufletul la gură o lume întreagă, mare parte din merite fiind atribuită puşcaşilor marini thailandezi şi scafandrilor din mai multe ţări care au trudit zile în şir în condiţii periculoase pentru a-i scoate pe băieţi la suprafaţă. Un fost scafandru din cadrul puşcaşilor marini thailandezi a decedat în timpul misiunii.

John Volanthen, unul dintre scafandri britanici care i-au găsit pe băieţi, a minimizat meritele aduse lor. „Nu suntem eroi”, a declarat el pentru BBC la sosirea înapoi la Londra. „Ceea ce facem este foarte bine calculat. Este foarte calm, este chiar la polul opus... Însă aş vrea să subliniez (rolul) echipei internaţionale şi a puşcaşilor marini thailandezi”, a adăugat scafandrul.

Volanthen a fost prima persoană din exterior pe care au auzit-o băieţi după nouă zile de captivitate. O înregistrare video publicată de puşcaşii marini thailandezi a surprins acest moment.

„Câţi sunteţi?”, a întrebat el în timp ce lumina lanternei dezvăluia chipul băieţilor înghesuiţi pe mal. „Treisprezece? Excelent”, a exclamat el.

Premierul Prayuth Chan-ocha a declarat joi că membrii echipelor de salvare vor primi în semn de mulţumire câte un card ''Thailand Elite'' în valoare de 500.000 baht (15.000 de dolari) şi beneficii printre care se numără o viză de cinci ani.

Cel puţin două filme sunt în pregătire la Hollywood pentru a aduce pe marele ecran povestea salvării celor 12 copii şi a antrenorului lor care au rămas blocaţi peste două săptămâni într-o peşteră inundată din Thailanda. Michael Scott, consilierul delegat al casei Pure Flix care produce filme cu tematică creştină, a postat marţi un video pe Facebook în care anunţa planuri pentru un viitor film pe această temă.

A doua zi după postarea lui Scott şi companiei Pure Flix, Jon M. Chu, regizor american de origine chineză, a asigura pe Twitter că vrea să ecranizeze salvarea copiilor din Thailanda pentru a evita ca Hollywoodul să pună mâna pe subiect.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandal în Thailanda. Oamenii s-au revoltat că o pisică din cel mai popular serial din țară este maltrată de producători

Doi elefanţi s-au înecat în timpul viiturilor care au lovit nordul Thailandei. „Cel mai urât coşmar, când i-am văzut plutind în apă”

Operațiune specială în Thailanda, în urma inundațiilor: mutarea a peste 100 de elefanți din calea apelor

Tragedie în Thailanda: cel puțin 10 morți într-un accident de autobuz cu zeci de elevi la bord, lângă Bangkok

Partenerii noștri