Explicația pentru comportamentul neașteptat al lui Trump la NATO. Legătura cu Vladimir Putin
Președintele american Donald Trump a dat peste cap programul summit-ului NATO: și-a anulat toate întâlnirile bilaterale, inclusiv cea cu Klaus Iohannis, pentru o discuție pe tema bugetului Alianței. Miza este, însă, întâlnirea pe care liderul de la Casa Albă o va avea cu președintele rus Vladimir Putin, explică expertul în securitate Hari Bucur Marcu.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Nou derapaj marca Donald Trump: Joe Biden și Kamala Harris au probleme mintale
Cât costă ceasul Trump, noua afacere a republicanului candidat la Casa Albă
Trump o atacă pe Kamala la întâlnirea cu Netanyahu: „Nu știu cum ar putea cineva care este evreu să voteze cu ea”
Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican
Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican
Donald Trump, primele declarații după condamnare
Biden îl ironizează pe Trump
Alegerile din SUA, cel mai urmărit eveniment electoral în 2024. „Guvernul a fost conceput ineficient”
„Nu sunt emoții în privința summitului. Nu pot șefii de state și de guverne într-o ședință să schimbe ce s-a convenit în delegații cu mult timp înainte. Deciziile care sunt luate la acest summit sunt deja pregătite de către cei rcare au participat la negocieri. NATO lucrează exclusiv prin consens. Orice decizie e pregătită cu mult timp înainte. Acum asistăm la un club de discuții, o clarificare teoretică. Nu va influența decizia finală”, spune Hari Bucur Marcu.
Chiar și așa, programul summit-ului a fost dat peste cap de Donald Trump. Explicația ține de psihologie, spune expertul.
„Ce vedem noi acum, că Trump și-a anulat întâlnirile pe care le avea planificate și că e într-o ședința ad-hoc și în care se discuta clarificarea aceasta teoretică - ce înseamnă contribuția de 2%, ce însemană securitatea energetică, subordonarea securității Germaniei față de Rusia. Toate aceste teme lansate de Trump în ultimele zile necesită o clarificare teoretică”, a spus Hari Bucur Marcu.
„Trump are o agendă cu 3 puncte importante. E vorba de denuclearizarea Coreei de Nord, Rusia, al treilea punct e Iranul. Toate sunt negociate de pe poziții de forță. Așa știe el. De pe poziții de forță, el are impresia că poate să se ducă la o întâlnire bilaterală cu Putin având în spate propria lui putere, care se răsfrânge și asupra NATO.
Trump a spus că la întâlnirea cu Putin se duce și arată că a certat Germania și că o să îi taie lui Putin - problema nu e că primește Germania gaze, problema e că Germania îi plătește Rusiei gazul și că rușii, cu banii de pe gaz, se înarmează și tulbură pacea mondială. Trump se duce la Putin și îi spune: i-am certat pe germani și dacă vei continua să bagi banii ăștia în dezvoltarea armamentului o să îți tai robinetul. O să le dau germanilor soluțiii alternative de independență energetică față de Rusia”, a adăugat el.
Hari Bucur Marcu spune că și Rusia este dependentă de banii pe care îi primește de la Germania pentru gaze.
„Dacă ar închide germanilor robinetul de gaz, germanii ar închide robinetul de bani. Banii pe care îi primesc de la germani sunt suficienți pentru a-și păti armamentul. Germania poate să revină oricând la un prgram energeic independent. Vine și Trump acum și spune că are nave pe care le poate încărca cu gaz lichid. O navă transportă cât un an de gaze din Rusia. Există variante. Nu sunt lucrurile chiar tranșate, în sensul în care să ne speriem că de acum înainte ori nu mai primesc nemții bani de la ruși, ori începe războiul între Europa și Rusia. Nu e cazul”, a adăugat el.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News