După un război de 17 ani, guvernul din Sudan a încheiat un acord de pace istoric cu rebelii
Guvernul din Sudan a încheiat un acord de pace istoric cu mai multe mișcări rebele, menit să pună capăt unui război care durează de 17 ani în Sudan, mai ales în regiunea Darfur, unde au fost ucise sute de mii de persoane, scrie Agerpres.
Acordul a fost parafat în doi timpi în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Juba, capitala Sudanului de Sud, mai întâi semnând mişcările rebele din Darfur, apoi mişcarea rebelă din Kordofan-Sud şi din zona Nilului albastru, unde peste un milion de persoane au fost afectate de război.
Din partea autorităţilor sudaneze a semnat Mohamed Hamdan Daglo, acuzat de ''atrocităţi'' în Darfur în timpul războiului civil şi care în prezent este vicepreşedintele Consiliului Suveran care conduce Sudanul după lovitura de stat ce l-a înlăturat anul trecut de la putere pe preşedintele Omar al-Bashir.
Acordul a mai fost parafat, ca martor, de preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir. La ceremonie au fost de asemenea prezenţi generalul Abdel Fattah al-Burhan, care conduce Consiliul Suveran, şi premierul sudanez Abdallah Hamdok, precum şi reprezentanţi ai mai multor ţări.
Alte acorduri privind dezvoltarea ţării au fost de asemenea parafate cu responsabilii politici şi tribali din mai multe regiuni.
A fost nevoie de un an de negocieri pentru încheierea acestui acord de pace. După eşecul mai multor acorduri convenite anterior, în 2006 şi 2010, adversarii de ieri au înţeles că nu au de rezolvat doar chestiunile de securitate.
Rebelii şi guvernul au parafat astfel opt protocoale incluse în acordul de pace, care privesc securitatea, proprietatea funciară, justiţia de tranziţie, reparaţiile şi despăgubirile, dezvoltarea sectorului nomad şi pastoral, împărţirea bogăţiilor, împărţirea puterii şi reîntoarcerea refugiaţilor şi a persoanelor strămutate.
Acordul prevede că mişcările armate vor fi desfiinţate într-un anumit termen şi combatanţii acestora se vor alătura armatei regulate, care va fi reorganizată.
Aceste negocieri de pace au fost o prioritate pentru noul guvern de la Khartoum. ''Toate programele guvernului sunt bazate pe pace, şi, dacă nu obţinem pacea, niciunul dintre programele guvernului de tranziţie nu va fi realizat'', a declarat purtătorul de cuvânt al acestui executiv, Mohamed Saleh. ''Vom examina curând punerea sa în practică pentru a asista la reîntoarcerea în satele lor refugiaţilor şi a persoanelor strămutate'', a adăugat oficialul sudanez.
Mai rămân totuşi obstacole de trecut, mai ales că două grupări armate nu au participat la semnarea acordului de pace.
Editor: Cristina Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News