Live

Doi soți au murit după ce au mâncat un pește pe care l-au cumpărat online, în Malaezia

Data actualizării: Data publicării:
Doi soți au murit după ce au mâncat un pește pe care l-au cumpărat online FOTO: Getty Images

Un cuplu în vârstă a murit după ce a mâncat un pește otrăvitor cumpărat online, în Malaezia. Îndurerată, fiica celor doi soți a făcut un apel pentru adoptarea unor legi care să prevină astfel de incidente.

Pe 25 martie, Ng Chuan Sing și soția sa Lim Siew Guan, ambii de 80 de ani, au cumpărat fără să știe de la un comerciant online cel puțin doi pești din familia Tetraodontidae (pești puffer), potrivit autorităților din statul Johor, citate de CNN.

În aceeași zi, femeia a prăjit peștele pentru masa de prânz. Imediat după ce a mâncat a început să aibă „dificultăți respiratorii și frisoane”, iar după o oră și soțul ei a început să prezinte simptome similare.

Cei doi soți au fost duși de urgență la spital și internați la terapie intensivă, iar femeia a murit după câteva ore. Soțul ei a fost în comă 8 zile, după care a murit și el.

Ng Ai Lee, fiica celor doi, a susținut o conferință de presă ca să tragă un semnal de alarmă. A cerut schimbarea legislației care să reglementeze mai bine comercializarea peștilor din această familie, care sunt, în marea lor majoritate, toxici. De asemenea, ea cere ca vinovații să fie pedepsiți.

„Cei responsabili pentru moartea lor ar trebui să fie trași la răspundere conform legii și sper că autoritățile vor accelera investigațiile. Sper, de asemenea, că guvernul malaezian va schimba legislația și va contribui la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de aceste specii de pești.

Legea actuală în vigoare interzice vânzarea de alimente otrăvitoare sau dăunătoare, cum ar fi și carnea de pește din această familie, iar fapta este pedepsită cu amendă de 2.300 de dolari sau închisoare de până la doi ani.

În ciuda riscului uriaș pentru sănătate și viață, peștii puffer toxici sunt vânduți la scară largă în Malaezia, spun experții. „Este considerat exotic și atrage consumatorii”, a spus Aileen Tan, biolog marin.

„Odată ce peștele puffer este curățat și vândut sub formă de fileuri, este aproape imposibil pentru oameni să știe ce fel de pește au cumpărat. În ceea ce privește vânzătorii, este discutabil dacă ei sunt conștienți de riscuri”, a mai spus Tan

O delicatesă mortală

Mulți pești din această familie sunt extrem de toxici, dar sunt și specii a căror carne este comestibilă și este considerată o delicatesă, având un preț foarte ridicat. Însă doar specialiștii știu care sunt acestea și cu se prepară.

În general, organele acestor pești, dar și pielea, sângele și oasele, conțin concentrații mari dintr-o otravă mortală cunoscută sub numele de tetrodotoxină. Ingestia poate provoca stări de rău, care pot fi urmate de convulsii, dificultăți respiratorii și moartea, spun experții medicali.

Este cel mai des întâlnit în restaurantele de lux din Tokyo, dar a câștigat popularitate și în țări precum Coreea de Sud și Singapore.

Conform legislației japoneze, bucătarii care pregătesc acest fel de pește sunt instruiți timp de 3 ani pentru asta.

Nu există un antidot cunoscut pentru această otravă.

Editor : Daniela Chihaia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație pentru ferme piscicole. Cât costă să închiriezi un metru pătrat

Sultanul miliardar Ibrahim Iskandar este noul rege, prin rotație, al Malaeziei. El face acte de caritate și are un Harley-Davidson

Studiu. Microplasticele pătrund adânc în organismele peștilor, apoi în corpul uman

De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații: cheia misterului se află în cele mai mici și cele mai mari celule din corpul uman

Partenerii noștri