Cum s-a format busculada în urma căreia au murit peste 150 de oameni la Seul. Ce a descoperit ancheta
Busculada în urma căreia au murit peste 150 de oameni în timpul sărbătorii de Halloween de anul trecut la Seul a fost cauzată de neglijenţă şi erori de pregătire, a concluzionat vineri ancheta poliţiei sud-coreene.
Victimele tragediei din cartierul Itaewon, cunoscut pentru viaţa sa de noapte, au fost în majoritate tineri coreeni costumaţi, dintre care numeroase femei de circa 20 de ani.
Echipa specială însărcinată cu ancheta, care a petrecut circa două luni pentru a aduna probe şi a interoga autorităţile responsabile, a concluzionat că au existat deficienţe enorme, atât la nivel de organizare, cât şi în reacţia de la faţa locului.
„Organizaţiile care au răspunderea legală să prevină şi să gestioneze catastrofele - poliţia, birourile districtuale din Seul şi compania publică Seul Metro - nu au luat nicio măsură de securitate în avans sau pregătirile lor au fost insuficiente”, a declarat şeful echipei de investigație, Sohn Jae-han, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Nu a fost luată nicio măsură corespunzătoare nici măcar după ce au fost primite apelurile de urgenţă” în ziua catastrofei, a insistat el, adăugând că lipsa de cooperare între autorităţile competente şi lentoarea comunicării au contribuit la creşterea numărului de decese.
Şase persoane au fost arestate în cadrul acestei anchete, printre care şi Lee Im-jae, fost comisar al poliţiei din Yongsan, responsabil de cartierul Itaewon, şi Park Hee-young, şeful districtului Yongsan. Ambii sunt în detenţie pentru neglijenţă profesională care a dus la deces.
159 de victime
În decembrie, un adolescent care a supravieţuit dramei a fost găsit mort şi pare că a fost vorba de suicid. Autorităţile au decis să îl includă în bilanţul tragediei, care a ajuns la 159 de victime.
Echipa de anchetatori s-a ferit totuşi să numească reprezentanţi din guvern sau din poliţie, susţinând că este „dificil să se concluzioneze că a existat o abatere de la datorie”.
Ministrul de Interne a fost criticat dur în urma tragediei, unii cerându-i demisia după ce a afirmat că mobilizarea unui număr mai mare de pompieri şi poliţişti nu ar fi împiedicat producerea dramei.
El s-a scuzat apoi în numeroase rânduri, în special faţă de familiile victimelor, săptămâna trecută, însă nu şi-a prezentat demisia.
Transformarea rapidă a Coreii de Sud, dintr-o naţiune săracă şi sfâşiată de război într-o economie de prim-plan cu rezonanţă culturală globală, rămâne o mândrie naţională.
Însă o serie de catastrofe care ar fi putut fi evitate, cum au fost drama de la Itaewon şi naufragiul feribotului Sewol din 2014 în care au murit 304 persoane, au zguduit încrederea coreenilor în autorităţi.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News