Explicații pentru tragedia din Seul. 154 de oameni au murit pentru că autoritățile nu au luat în calcul un detaliu previzibil

Data publicării:
omagiu in seul pentru victimele busculadei de halloween
Explicații pentru tragedia din Seul. 154 de oameni au murit pentru că autoritățile nu au luat în calcul un detaliu previzibil. FOTO: Profimedia Images

Un control corespunzător al mulţimii şi al traficului din partea autorităţilor sud-coreene ar fi putut preveni sau cel puţin reduce valul de participanţi la petrecerea de Halloween de pe străzile din Seul, care a dus la o busculadă şi la moartea a 154 de persoane, au declarat pentru Reuters mai mulți experţi în măsuri de siguranţă.

Festivităţile anuale din zona Itaewon din Seul, populară pentru viaţa de noapte, nu au avut un organizator principal, ceea ce a însemnat că autorităţile guvernamentale nu au fost solicitate să introducă protocoale de siguranţă.

Nu s-a discutat despre controlul mulțimilor

Autorităţile districtului Yongsan, acolo unde este situată zona Itaewon, au precizat într-un comunicat de presă că au discutat despre măsurile de prevenire a consumului de droguri şi a răspândirii COVID-19 în weekendul de Halloween, fără vreo menţiune legată de controlul mulţimilor.

Sâmbătă, când s-a produs tragedia, aproximativ 100.000 de persoane s-ar fi aflat în Itaewon, o zonă cunoscută pentru dealuri şi aleile sale strâmte. Conform serviciului de metrou din Seul, 81.573 de persoane au coborât la staţia Itaewon în acea zi, comparativ cu circa 23.800 cu o săptămână în urmă şi 35.950 vineri.

Însă la acel moment în Itaewon nu se aflau decât 137 de poliţişti, au precizat autorităţile din Seul.

Comparativ, la marşurile sindicatelor şi ale susţinătorilor preşedintelui Yoon Suk-yeol, care au atras zeci de mii de persoane la Gwanghwamun, în zona centrală a Seulului, în aceeaşi zi, au fost desfăşuraţi aproape 4.000 de poliţişti, a precizat un oficial al poliţiei, citat de Agerpres.

"Poliţia lucrează acum la o analiză aprofundată asupra cauzei incidentului", a declarat luni ministrul de Interne şi al Siguranţei, Lee Sang-min. "Nu este indicat să tragem concluzii pripite, înainte de a se stabili cauza exactă - dacă e vorba de absenţa poliţiei sau dacă este ceva ce ar trebui să schimbăm fundamental pentru marşuri şi adunări", a explicat el.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a cerut o anchetă amănunţită asupra cauzelor busculadei, precum şi îmbunătăţirea măsurilor de securitate care pot fi folosite la adunările mari unde nu există un organizator.

Deşi Coreea de Sud are un ghid cu măsuri de siguranţă pentru festivalurile care se aşteaptă să atragă peste 1.000 de persoane, acest manual porneşte de la premisa că există o entitate organizatoare care răspunde de pregătirea siguranţei şi care face apel la resursele guvernului.

Cu doar două săptămâni în urmă, Festivalul Global Village din Itaewon, organizat de o asociaţie de turism şi sprijinit de primăria Seulului şi de autorităţile din districtul Yongsan, avea persoane cu veste galbene care direcţionau fluxul de oameni, iar principalele străzi au fost închise traficului de maşini.

Prima adunare de amploare după pandemie

Sâmbătă, însă, mii de magazine erau deschise, traficul auto era normal, iar zeci de mii de tineri s-au adunat pentru a celebra Halloween-ul fără restricţii majore legate de COVID, pentru prima dată după pandemie.

"Chiar dacă că nu se numeşte 'festival', asta nu înseamnă că trebuie să existe diferenţe în ceea ce priveşte managementul dezastrelor", a spus Paek Seung-joo, profesor de protecţie împotriva incendiilor şi dezastrelor la Open Cyber University din Coreea.

"Pentru că nu a existat o autoritate centrală, fiecare departament guvernamental pur şi simplu a făcut ce face de obicei - pompierii s-au pregătit pentru incendii, iar poliţia s-a pregătit pentru infracţionalitate. Trebuie să existe un sistem în care o autoritate locală preia controlul şi cooperează cu alte autorităţi pentru a se pregăti de cel mai rău scenariu", a spus el.

Moon Hyeon-cheol, profesor la Facultatea de management privind siguranţa în caz de dezastru de la Universitatea Soongsil, a spus că acest tip de busculadă se poate întâmpla în orice oraş cu populaţie numeroasă. "Trebuie să învăţăm din această tragedie şi să ne pregătim pentru riscul unui dezastru", a spus el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...