Live

Craterul "Poarta Iadului" din Siberia se măreşte într-un ritm alarmant

Data publicării:
Foto: captură video

Temperaturile din regiunea arctică din Siberia au crescut până la o medie record, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetaţie din această zonă. Efectele schimbărilor climatice au dus la o creștere alarmantă a craterului Batagai, cunoscut drept și "Poarta Iadului", acesta atingând un diametru de aproape 1 kilometru, potrivit sciencemag.org.

Cunoscut localnicilor drept „Poarta Iadului”, craterul Batagai s-a extins cu aproximativ 10 metri pe an, pe măsură ce temperaturile record au dezghețat permafrostul, în care se află 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă. Cercetătorul Frank Guenther din cadrul Universității din Potsdam, a explicat că începând cu 2016, această rată de extindere a crescut până la 14 metri pe an. 

Temperaturi record în Siberia

Oamenii de ştiinţă prognozează temperaturi record în Siberia - unde valorile au ajuns la 38 de grade Celsius luna trecută, potrivit înregistrărilor meteorologice , care vor continua să alimenteze incendii de vegetaţie şi să ducă la degajarea unei cantităţi mai mari de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă, scrie Agerpres.

Emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma incendiilor de vegetaţie din regiune luna trecută au fost estimate la 59 megatone, comparativ cu 53 megatone anul trecut, potrivit UE.

Copernicus, programul Uniunii Europene pentru monitorizarea mediului, a precizat că temperaturile în Siberia Arctică au crescut în medie pe parcursul lunii iunie cu peste 5 grade Celsius în comparaţie cu valorile normale.

''Ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzeşte mai repede decât restul lumii", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Descoperire „uluitoare” în permafrostul din Siberia: primul specimen mumificat de felină cu dinți-sabie aproape intact

Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”

Imagini de la „Polul gerului”: Cum trăiesc oamenii în cea mai friguroasă așezare permanentă din lume

O familie din Rusia a trăit peste 40 de ani izolată complet de restul lumii. Nici nu știau că a avut loc al Doilea Război Mondial

Partenerii noștri