Live

Cine a fost Hassan Nasrallah. A transformat Hezbollah într-o forță militară mai puternică decât armata Libanului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Hassan Nasrallah, șeful Hezbollah / Sursa foto: Profimedia Images

Hassan Nasrallah este șeful Hezbollah de trei decenii. Liderul mișcării militante șiite islamiste Liban este una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu. Sâmbătă, armata israeliană a susținut că l-a ucis pe Nasrallah într-o lovitură asupra Beirutului, informează BBC.

Șeicul Hassan Nasrallah nu a fost văzut în public de ani de zile din cauza temerilor de a fi asasinat de Israel. Sâmbătă, armata israeliană a spus că l-a ucis pe Nasrallah într-o lovitură asupra Beirutului. Hezbollah a confirmat mai târziu oartea acestuia.

O figură cu legături personale strânse cu Iranul, el a jucat un rol cheie în transformarea Hezbollah în forța politică și militară care este astăzi și rămâne venerat de susținătorii grupării. Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a ajutat la antrenarea luptătorilor din grupul armat palestinian Hamas, precum și a milițiilor din Irak și Yemen și a obținut arme din Iran pentru a fi folosite împotriva Israelului.

El a condus evoluția Hezbollah dintr-o miliție fondată pentru a lupta împotriva trupelor israeliene care ocupă Libanul, într-o forță militară mai puternică decât armata libaneză, un agent de putere în politica libaneză, un furnizor major de sănătate, educație și servicii sociale și o parte cheie a impulsului Iranului pentru supremația regională.

Unde s-a născut Hassan Nasrallah 

Născut în 1960, Hassan Nasrallah a crescut în cartierul Bourj Hammoud din Beirut, din estul Beirutului, unde tatăl său Abdul Karim conducea o mică afacere cu vânzare de legume. Era cel mai mare dintre cei nouă copii.

S-a alăturat mișcării Amal, apoi unei miliții șiite, după ce Libanul a fost cuprins de război civil în 1975. După o scurtă perioadă în orașul sfânt irakian Najaf, pentru a participa la un seminar șiit, s-a alăturat mișcării Amal din Liban. El și alții s-au despărțit de grup în 1982, la scurt timp după ce Israelul a invadat Libanul ca răspuns la atacurile militanților palestinieni.

Noul grup, Islamic Amal, a primit sprijin militar și organizațional considerabil din partea Gărzilor Revoluționare din Iran cu sediul în Valea Bekaa și a devenit cea mai proeminentă și eficientă dintre milițiile șiite care mai târziu aveau să formeze Hezbollah.

În 1985, Hezbollah și-a anunțat oficial înființarea publicând o „scrisoare deschisă” care identifica SUA și Uniunea Sovietică drept principalii dușmani ai islamului și a cerut „desființarea” Israelului, despre care spunea că ocupă pământuri musulmane.

Nasrallah a urcat în rândurile Hezbollah pe măsură ce organizația creștea. El a spus că, după ce a servit ca luptător, a devenit directorul său în Baalbek, apoi în toată regiunea Bekaa, urmată de Beirut.

Hassan Nasrallah a devenit liderul Hezbollah în anul 1992

El a devenit liderul Hezbollah în 1992, la vârsta de 32 de ani, după ce predecesorul său Abbas al-Musawi a fost asasinat într-o lovitură israeliană.

Una dintre primele sale acțiuni a fost să riposteze la uciderea lui Musawi. El a ordonat atacuri cu rachete în nordul Israelului care au ucis o fată, un ofițer de securitate israelian de la ambasada israeliană din Turcia care a fost ucis de o mașină-bombă și un atentator sinucigaș a lovit ambasada israeliană din Buenos Aires, Argentina, ucigând 29 de persoane.

Nasrallah a reușit, de asemenea, un război de intensitate scăzută cu forțele israeliene, care s-a încheiat cu retragerea lor din sudul Libanului în 2000, deși a suferit o pierdere personală când fiul său cel mare Hadi a fost ucis într-un luptă cu trupele israeliene.

În urma retragerii, Nasrallah a proclamat că Hezbollah a obținut prima victorie arabă împotriva Israelului. De asemenea, el a promis că Hezbollah nu se va dezarma, spunând că „tot teritoriul libanez trebuie restaurat”, inclusiv zona Shebaa Farms.

A existat un calm relativ până în 2006, când militanții Hezbollah au lansat un atac transfrontalier în care opt soldați israelieni au fost uciși și alți doi au fost răpiți, declanșând un răspuns masiv israelian.

Avioane de război israeliene au bombardat fortărețele Hezbollah din sud și din suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce Hezbollah a tras aproximativ 4.000 de rachete în Israel. Peste 1.125 de libanezi, majoritatea civili, au murit în timpul conflictului de 34 de zile, precum și 119 soldați israelieni și 45 de civili.

Casa și birourile lui Nasrallah au fost vizate de avioanele de război ale Israelului, dar el a supraviețuit nevătămat.

„O fază complet nouă” a Hezbollah

În 2009, Nasrallah a publicat un nou manifest politic care urmărea să evidențieze „viziunea politică” a Hezbollah. A renunțat la referirea la o republică islamică găsită în documentul din 1985, dar a menținut o linie dură împotriva Israelului și SUA și a reiterat că Hezbollah trebuie să-și păstreze armele, în ciuda unei rezoluții ONU care le interzicea în sudul Libanului.

Oamenii evoluează. Întreaga lume s-a schimbat în ultimii 24 de ani. Libanul s-a schimbat. Ordinea mondială s-a schimbat”, a spus Nasrallah.

Patru ani mai târziu, Nasrallah a declarat că Hezbollah intră într-o „fază complet nouă” a existenței sale prin trimiterea de luptători în Siria pentru a-l ajuta pe aliatul său susținut de Iran, președintele Bashar al-Assad, să înlăture o rebeliune. „Este bătălia noastră și suntem pregătiți”, a spus el.

Liderii sunniți libanezi l-au acuzat pe Hezbollah că a târât țara în războiul din Siria, iar tensiunile s-au înrăutățit dramatic.

În 2019, o criză economică profundă din Liban a declanșat proteste în masă împotriva unei elite politice acuzată de multă vreme de corupție, risipă, management defectuos și neglijență. Nasrallah și-a exprimat inițial simpatia pentru apelurile la reforme, dar atitudinea sa s-a schimbat pe măsură ce protestatarii au început să ceară o revizuire completă a sistemului politic.

Hezbollah, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 în Israel

La 8 octombrie 2023, a doua zi după atacul fără precedent asupra Israelului de către luptătorii înarmați Hamas, care a declanșat războiul din Gaza, luptele sporadice anterior dintre Hezbollah și Israel au escaladat. Hezbollah a tras în pozițiile israeliene, în solidaritate cu palestinienii.

Într-un discurs din noiembrie, Nasrallah a spus că atacul Hamas a fost „sută la sută palestinian atât din punct de vedere al deciziei, cât și al execuției”, dar că focurile dintre gruparea sa și Israel au fost „foarte importante și semnificative”.

Hezbollah a lansat peste 8.000 de rachete în nordul Israelului și în înălțimile Golan ocupate de Israel. De asemenea, a tras cu rachete antitanc asupra vehiculelor blindate și a atacat ținte militare cu drone explozive.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au ripostat cu lovituri aeriene și focuri de tancuri și artilerie împotriva pozițiilor Hezbollah din Liban.

În cel mai recent discurs al său, Nasrallah a acuzat Israelul că a detonat mii de pagere și telefoane radio folosite de membrii Hezbollah, care au ucis 39 de persoane și au rănit alte mii și a spus că a „depășit toate liniile roșii”. El a recunoscut că gruparea a suferit o „lovitură fără precedent”.

La scurt timp după aceea, Israelul a escaladat dramatic atacurile asupra Hezbollah, lansând valuri de bombardamente care au ucis aproape 800 de oameni.

Armata Israeliană a anunțat sâmbătă că liderului suprem al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac de vineri noaptea. Într-un mesaj postat pe X, IDF a scris: „Hassan Nasrallah nu va mai putea teroriza lumea”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul a anunțat eliminarea unui lider Hamas, într-un atac aerian asupra Siriei

Benjamin Netanyahu își întrerupe vizita în Statele Unite, după noul atac masiv al Israelului asupra capitalei libaneze

Netanyanu a spus că ONU e o „casă a întunericului” și o „mlaștină antisemită”. Premierul israelian, amenințări către Iran

VIDEO. Aviația israeliană bombardează puternic capitala libaneză Beirut. Tancuri masate la granița dintre cele două state

Partenerii noștri