Live

Ce cred ucrainenii bombardați de dronele lui Putin despre promisiunea lui Trump că va încheia războiul în 24 de ore

Data actualizării: Data publicării:
O școală din Odesa, distrusă într-un atac rusesc. Foto: Profimedia

Milioane de ucraineni merg la adăposturi în fiecare noapte sau își riscă viața acasă, în timp ce atacurile neîncetate ale rușilor, cu rachete și drone, continuă. Unii dintre ei privesc cu speranță, alții cu sarcasm, către Donald Trump, noul președinte ales al SUA care a promis că va încheia războiul în 24 de ore, scrie The New York Times.

Ultimele atacuri cu rachete și drone ale Rusiei în Ucraina au ucis 11 persoane, inclusiv un băiețel de 1 an, și au rănit alți zeci de oameni, declanșând în același timp cea mai lungă alertă de atac aerian de până acum din Kiev. Sirena a sunat alarma aproape 10 ore în capitala Ucrainei, unde patru persoane au fost rănite și numeroase clădiri au fost lovite de resturile de la dronele doborâte.

În ultimele săptămâni, sirenele au sunat aproape în fiecare noapte în capitală și în toată țara, pentru că Rusia a lansat atacuri repetate. Milioane de civili nu dorm și caută adăpost la metrou, în subsoluri sau locuri amenajate. Alții rămân pe loc și speră să trăiască.

În atacurile de joi noaptea spre vineri, 10 persoane au fost ucise în Zaporojie, inclusiv un copil mic, au informat oficialii locali. Atacurile au rănit alte 41 de persoane, dintre care patru copii. Potrivit lui Ivan Fedorov, guvernatorul regional, peste 130 de case și un spital au fost avariate în cinci atacuri.

La Odesa, o persoană a murit și nouă au fost rănite. Printre clădirile avariate s-a numărat și o școală din secolul al XIX-lea care tocmai fusese renovată înainte de începerea războiului. În orașul de nord-est Harkov, 25 de persoane au fost rănite de o rachetă care a aterizat în apropierea unui campus universitar, distrugând o fântână și clădirile din apropiere.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat peste noapte o rachetă balistică, patru rachete de croazieră și 92 de drone care au explodat în Ucraina.

Nopțile nedormite i-au împins pe ucraineni să discute pe rețelele de socializare – uneori cu speranță, adesea cu sarcasm – posibilitățile unui acord de încheiere rapidă a războiului, așa cum a promis președintele ales al SUA, Donald Trump.

Sfârșitul războiului! Putem începe numărătoarea inversă?” a scris Andriy Peretyazhko, un rezident de la Kiev care lucrează în asigurări, pe pagina sa de Facebook.

Anastasia Chumachenko, 36 de ani, mamă a patru copii, care locuiește la Kiev, a spus că vrea cu adevărat să creadă în angajamentul lui Trump. „Inamicul nostru de câțiva ani aruncă cu bombe spre noi în fiecare noapte”, a spus ea într-un interviu. „Eu dorm pe hol cu copiii mei. Sunt foarte obosită.

Soldații ucraineni din prima linie au răspuns în mare parte la câștigul electoral al lui Trump cu umor negru.

Așteptăm ca războiul să se încheie în următoarea oră”, a spus un soldat ucrainean care a cerut să fie identificat doar printr-o poreclă, Sam, într-un mesaj vocal transmis din poziția sa din apropierea orașului Pokrovsk din est, cea mai periculoasă parte a orașului acum.

Căpitanul Oleh Voitsekhovsky, care luptă în regiunea de est Donbas pe o secțiune a frontului care este una dintre puținele în care forțele ucrainene au obținut unele câștiguri în ultima vreme, a spus că monitorizează mereu îndeaproape situația politică din Statele Unite.

Acum avem o realitate cu totul nouă”, a spus acesta. „De acum, întreaga responsabilitate pentru situația din Ucraina și Orientul Mijlociu revine republicanilor și lui Trump personal. Acum el este responsabil pentru tot. Așa că vom vedea cum va opri războiul în 24 de ore, așa cum a spus el.”

Joi, Trump a vorbit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, dar nu și cu președintele Rusiei Vladimir Putin, cel puțin nu oficial.

Zelenski și-a exprimat scepticismul cu privire la o rezoluție rapidă. „Cred că președintele Trump vrea o soluție rapidă”, a spus el joi la un summit al liderilor europeni la Budapesta, Ungaria. Dar „dorește” nu înseamnă că va și fi așa, a subliniat el.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei

Serviciul britanic de informații: Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri principale de luptă de la începutul războiului

Rusia a lansat o contraofensivă în Kursk, cu trupe nord-coreene, anunță șeful armatei ucrainene. „Au suferit pierderi grele”

Momentul exploziei în care a fost ucis șeful forțelor ruse de protecţie nucleară. Imagini surprinse de la locul asasinatului

Partenerii noștri