Live

Ce au în comun protestele din China, Spania, Liban, Ecuador sau Chile?

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Protestele violente, izbucnite în ultimele zile în țări precum Liban, Spania sau Chile, la care se adaugă protestele de mai lungă durată din Hong Kong, împărtășesc, în ciuda miilor de kilometri ce le despart, o serie de lucruri comune, se arată într-o analiză BBC.

În unele cazuri, motivele care au dus la aceste proteste sunt similare, chiar dacă ele s-au produs în țări aflate la mare distanță una de alta și care diferite din punct de vedere cultural. În alte cazuri, anumite proteste au reprezentat o sursă de inspirație pentru declanșarea altor mișcări sociale.

Motivul nr. 1 al protestelor: Inegalitatea socială și lipsa accesului la resurse

Mulți dintre cei care protestează o fac pur și simplu pentru că li s-a tăiat accesul la resurse. Este exemplul protestelor violente din Ecuador, cauzate de decizia autorităților de a elimina subvențiile la carburanți.

Mii de persoane au protestat în capitala țării, Quito, față de această măsură. Unii dintre protestatari au devenit violenți, aruncând cu pietre în polițiști, astfel încât forțele de ordine au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene. Printre protestatari s-au numărat șoferi de taxi, autobuz sau camion, dar și studenți și membri de sindicat. Un lider al mișcării a declarat că intenția protestatarilor este aceea de a „paraliza” întreaga țară până când Guvernul va reintroduce subvențiile la carburanți.

Foto: Guliver/Getty Images

Oficialii de la Quito au apărat, însă, această măsură și au susținut că ea este necesară pentru combaterea contrabandei, dar și pentru revitalizarea economiei țării sud-americane

Proteste la fel de violente și cauzate de motive similare, au avut loc în Chile. Autoritățile au declarat starea de urgență în capitala Santiago, după ce locuitorii orașului au ieșit în stradă din cauza creșterii prețului la bilete la metrou. Guvernul a invocat costurile ridicate ale energiei și devalorizarea monedei naționale. „Niște măsuri ca să mai stoarcă niște bani de la săraci”, au spus protestatarii.

Mai multe magazine şi întreprinderi au fost jefuite şi incendiate, iar staţiile de metrou au fost închise după ce protestatarii le-au blocat, le-au vandalizat și le-au dat foc. Protestele răspândite în toată capitala au avut ca motiv inegalitatea economică endemică din ţară, costurile ridicate de trai şi creşterea datoriilor.

FOTO: Marcelo Hernandez/Getty Images

Cel mai surprinzător este că Chile este, în general, o ţară foarte stabilă și una dintre cele mai bogate state din America de Sud. În același timp, însă, este și țara de pe continentul american cu cel mai mare dezechilibru între bogați și săraci, conform OECD.

Proteste au izbucnit și în Liban, după ce guvernul a propus, printre altele, o plată pe vorbit, de 6 dolari pe lună, pentru convorbirile telefonice făcute prin aplicația WhatsApp.

În Liban, prețul impus pe un serviciu care era, oricum, gratuit, a fost picătura care a umplut paharul nemulțumirilor.

Chiar dacă „taxa pe vorbit” a fost anulată, protestele începute săptămâna trecută continuă. Libanezii le reproșează acum politicienilor că sunt corupți.

FOTO: Agerpres

Motivul nr. 2 al protestelor: Corupția

Acuzațiile de corupție aduse guvernanților sunt catalizatorul principal al tuturor protestelor din lume și sunt strâns legate de problemele de inegalitate socială, se arată în analiza BBC.

În Liban, de pildă, protestatarii spun că, în timp ce ei au de suferit din cauza crizei economice, liderii politici se folosesc de funcțiile deținute pentru a se îmbogăți și mai mult.

„Am văzut multe la viața mea, dar niciodată un guvern atât de corupt”, a declarat un protestatar libanez de 50 de ani.

Proteste sângeroase au izbucnit și în Irak, soldate cu aproape o sută de morți și 4.000 de răniți. Oamenii sunt furioși pe autoritățile „corupte”, care controleazăt tot în țară și fură, spune ei, inclusiv banii pentru reconstrucția post-război a statului. 

Foto: ina.iq

Motivul nr. 3 al protestelor: Libertate, pur și simplu

În unele state, oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți, pur și simplu, de sistemul politic al țării. 

Este cazul amplelor demonstrații declanșate în vara acestui an în Hong Kong și cauzate de un proiect controversat al guvernului chinez de a facilita extrădările către China. 

Proteste Hong Kong Foto: Guliver/Getty Images

Deși, la fel cum s-a întâmplat și în cazul protestelor din Chile sau Liban, propunerea controversată a fost retrasă, manifestanții au continuat să iasă în stradă. La cele mai recente demonstrații, protestatarii au cerut demisia premierului susținut de Beijing, Carrie Lem.

Tacticile de protest implementate în Hong Kong i-au inspirat pe separatiștii catalani din Barcelona, care au blocat principalul aeroport al orașului.

Protestatarii au instalat baricade în centrul turistic al metropolei catalane, inclusiv pe bulevardul La Rambla. Au dat foc meselor din cafenele, scaunelor şi coşurilor de gunoi şi au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine, care la rândul lor au tras cu gloanţe de cauciuc.

Situația s-a agravat la apariţia extremiștilor care susțin unitatea Spaniei, înarmaţi cu bâte. Polițiștii au încercat să împiedice ciocnirile dintre cele două grupări.

Proteste violente la Barcelona Foto: Guliver/Getty Images

Motivul nr. 4 al protestelor: schimbările climatice

Astfel de proteste au tot avut loc în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Germania, Spania, Austria sau Franța, dar și în țări precum SUA, sau Noua Zeelandă. În astfel de cazuri, demonstranții au folosit metode similare de protest: legarea cu lanțuri de de mașini sau de drumuri, în încercarea de a bloca traficul rutier.

„Nu avem altă opțiune decât să ne răsculăm împotriva guvernului, până când acesta va declara o stare  generală de urgență climatică și ecologică și va lua măsuri concrete să ne salveze”, a declarat un activist australian.

Protestatari din cadrul acțiunii „Greva globală pentru climă”, la Edinburgh, Scoția. Foto: Guliver/Getty Images

Discursul rostit, la ONU, de activista suedeză de 16 ani Greta Thunberg a reprezentat o importantă sursă de inspirație pentru astfel de proteste. Luna trecută, milioane de demonstranți au participat la un astfel de protest global, desfășurat în Melbourne, Mumbai, Berlin și New York.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

45 de opozanți din Hong Kong, condamnaţi la închisoare în cel mai mare proces privind legea securității naţionale impusă de China

Hong Kong reduce drastic numărul de consilieri locali aleşi direct. „Elementele democratice nu sunt scopul unei guvernări locale”

Criză politică în Irak. Manifestanţii au pătruns în „zona verde” şi au invadat Parlamentul de la Bagdad

Cinci tineri din Hong Kong, judecați pentru o carte cu desene pentru copii, care incită la „răzvrătire”

Partenerii noștri