Ce a strigat Daniel Lewis Lee înainte să fie executat, în SUA. Familia victimelor a vrut să oprească execuția folosindu-se de Covid
Daniel Lewis Lee, susţinător al supremaţiei albilor, condamnat pentru uciderea a trei persoane din aceeași familie în anii '90, a fost executat marți, printr-o injecţie letală, într-o închisoare din statul Indiana.
În ultimii 17 ani, în SUA, nu a mai avut loc o execuţie federală, relatează BBC NEWS.
În 1996, Daniel Lewis Lee a torturat şi ucis o familie formată dintr-un cuplu şi fiica lor de 8 ani. După ce i-a omorât, Lee i-a aruncat în lac.
Înainte de a fi executat, Daniel Lewis Lee a privit jurnaliştii în ochi, prin geamul care îi despărţea, şi a strigat: „Nu am făcut-o. Am făcut o mulţime de greşeli în viaţă, dar nu sunt un criminal. Omorâţi un om nevinovat”.
Bărbatul a fost acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi cea din 1996, din Arkansas: jaf şi uciderea unei familii formate din soţ, soţie şi o fetiţă în vârstă de 8 ani.
Cadavrele lor au fost găsite la 5 luni de la crimă. Au fost găsiţi aruncaţi într-o mlaştină din Illinois. Erau împuşcaţi, aveau capetele acoperite cu saci din plastic, iar sacii erau sigilaţi cu bandă adezivă.
Earlene Peterson, mama femeii omorâte de Lee, s-a opus execuţiei. A spus că vrea ca bărbatul să-şi petreacă viaţa în închisoare pentru că nimic nu-i va aduce fiica înapoi.
Execuţia era programată luni, dar a fost amânată de un judecător de curte districtuală a SUA, pentru a permite condamnaţilor la moarte să îşi continue apelurile împotriva noului protocol de injecţie letală anunţat de guvern anul trecut. Ulterior, Curtea Supremă a anulat suspendarea, printr-un ordin dat luni noaptea târziu.
Rudele victimelor lui Lee încercaseră anterior să obţină amânarea execuţiei, susţinând că nu vor putea asista fără a se expune la coronavirus. Cererea lor a fost respinsă de o instanţă de apel federală.
Decizia de execuţie - prima la nivel federal din 2003 - a fost criticată ca un gest politic, remarcă dpa; unii activişti pentru drepturile civile şi-au exprimat îngrijorarea că dosarele sunt accelerate. În următoarele săptămâni sunt programate alte trei execuţii federale.
În vara trecută, procurorul general al SUA, William Barr, a anunţat că va readuce în practică pedeapsa cu moartea, susţinută vehement de multă vreme de preşedintele Donald Trump.
Fiecare din cele 50 de state sau alte jurisdicţii americane pot decide dacă utilizează sau nu pedeapsa capitală în sistemele lor juridice; sistemul federal este separat de acestea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News