Live

Oamenii cumpără tot mai multe produse din ulei de palmier. Iar asta provoacă un dezastru ecologic major pe planetă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Incendiile izbucnite recent în jungla din Borneo, Indonezia, au generat un fum negru și înecăcios care a ajuns până în Malaezia sau Singapore. Oamenii se asfixiază. Iar animalele mor. Toate acestea se întâmplă în numele zeului consumului, pentru ca oamenii să poată folosi, cu spor, și mai multe produse din ulei de palmier, o piață aflată în continuă creștere, informează CNN.

În Borneo, provocarea de incendii reprezintă o metodă, pe cât de ilegală, pe atât de rapidă, de „curățare” a junglei,  cauzată exclusiv de dorința de îmbogățire rapidă a oamenilor. Zone întregi sunt defrișate ca urmare a creșterii cerinței de ulei de palmier, întâlnit în, practic, jumătate din produsele aflate pe rafturile supermarketurilor din întreaga lume, de la ciocolată și pizza, până la săpun ori șampon.

În tot acest timp, în jur de 9.000 de pompieri sunt desfășurați, în prezent, în zonă, în încercarea de a stinge incendiile.

Focurile, provocate de om, sunt, totuși, atât de mari, încât ele vor putea fi, eventual, stinse doar de Mama Natură.

„Sper să vină mai repede ploaia”, declară un pompier. „Și sper să plouă tare”.

În această vară, conform CNN, peste 900 de mii de localnici din Borneo au avut nevoie de tratament ca urmare a problemelor respiratorii cauzate de aceste incendii, conform agenției naționale pentru dezastre a Indoneziei.

Urangutanul de Borneo riscă să dispară, doar pentru că oamenii vor să mănânce și mai multă pizza și margarină

Defrișările pun în pericol și cele peste 15.000 de specii de plante, 420 specii de păsări și 222 de specii de mamifere. Cel mai faimos dintre acestea -  urangutanul de Borneo, specie care e întâlnită doar în această zonă a planetei. Și care, în prezent, este una din speciile aflate în pericol de extincție.

În mai puțin de 20 de ani, exporturile de ulei de palmier au crescut cu 1.500% și au ajuns la o cifră de peste 20 de miliarde de dolari, în 2017.

Uleiul de palmier este produsul nr. 1 la export în Indonezia, țară care produce, practic, jumătate din întreaga cantitate de ulei de palmier din întreaga lume.

Iar uleiul de palmier e folosit în jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri: margarină, înghețată, pizza, sau săpun.

Un raport al organizației Greenpeace acuză marile companii internaționale, precum Unilever, Mondelez sau Nestle pentru produsele lor care folosesc ulei de palmier și care au, conform celor de la Greenpeace legătură directă cu incendiile din Indonezia.

Unii furnizori se află deja, potrivit CNN, sub investigație pentr că au provocat, în mod ilegal, astfel de incendii, pentru a defrișa zone în vederea cultivării și producției de ulei de palmier.

Ia un posibil eșec în protejarea acestei zone, pe care specialiștii în mediu o consideră „Amazonul Asiei” riscă să provoace una din cele mai mari catastrofe de mediu, în numele exclusiv al profitului și al consumului.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Povestea pilotului din Noua Zeelandă care a fost ținut captiv în junglă aproape 600 de zile, după ce a fost răpit din avion

Germania s-a alăturat statelor care cer amânarea directivei UE anti-defrișări

Papa Francisc, aflat în Indonezia, avertizează împotriva extremismului religios: Denaturează credința prin „înșelăciune și violență”

Partenerii noștri