Live

Avertisment apocaliptic: Oceanele vor înghiți mari orașe ale lumii dacă temperatura Pământului mai crește cu un grad

Data actualizării: Data publicării:
Acordul de la Paris vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade, comparativ cu epoca preindustrială. Celsius. Sursă foto: Profimedia Images

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu un alt grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și oceanelor cu până la 2,5 metri doar ca urmare a topirii ghețarilor din Antartica, au avertizat miercuri oamenii de știință. Această creștere va duce la paralizarea completă a unor metropole precum New York, Miami sau Mumbai, scrie AFP.

Totodată, oamenii de știință avertizează că dacă temperatura medie globală crește cu încă 3 grade Celsius, nivelul mărilor și oceanelor va crește cu 6,5 metri.

Astfel de scenarii apocaliptice vor duce la strămutarea a sute de milioane de oameni din zona de coastă.

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad de la sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a duce la apariția unor fenomene meteo extreme.

Însă, o creștere de la 2 grade Celsius până la 6 grade Celsius poate duce la o adevărată catastrofă. Schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii. De la 6 grade în sus, nivelul mărilor și oceanelor ar urma să crească cu 10 metri pentru fiecare grad, ceea ce ar ridica oceanele la niveluri nevăzute de milioane de ani.

Foto: AFP

Oamenii de știință care au elaborat studiul numesc asta „o amenințare existențială”.

„Ghețari de mărimea Floridei ar urma să alunece în ocean”, susține co-autorul studiului Torsten Albrecht, cercetător la Institutul Potsdam.

Odată ce încălzirea globală trece de pragul de 6 grade Celsius, dinamica se schimbă.

„Pe măsură ce munți gigantici de gheață” - cu o grosime de până la cinci kilometri - „se scufundă încet la înălțimi mai mici acolo unde aerul este mai cald, acest lucru duce la o topire mai mare a suprafeței gheții”, a adăugat Albrecht.

Acest proces a creat deja râuri de apă topită pe calota de gheață din Groenlanda, care a înregistrat o pierdere de peste jumătate de trilion de tone de masă doar anul trecut.

„Acest studiu foarte important și în timp util evidențiază nevoia urgentă de a stabiliza creșterea temperaturii la suprafață în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, astfel încât să se limiteze creșterea totală a nivelului mării angajată la câțiva metri”, susțin autorii studiului.

Tratatul din 2015 impune națiunilor să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2 grade Celsius și, dacă este posibil, chiar la 1,5 grade Celsius.

Chiar și o lume în care temperatura medie crește cu 2 grade „reprezintă o amenințare existențială pentru multe state”, a declarat Jonathan Bamber, profesor de glaciologie la Universitatea din Bristol.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

MAE: Cod roșu de fenomene meteo extreme pentru provincia spaniolă Castellon. Recomandări pentru cetățeni

„Marea Mediterană este o bombă cu ceas”. Explicațiile climatologilor pentru inundațiile mortale din Spania

Partenerii noștri