Live

Galerie Foto Acești deținuți nu vor mai fi probabil eliberați niciodată: Vor trăi restul vieții înghesuiți în celule, 23 de ore și jumătate pe zi

Data actualizării: Data publicării:
Deținuți în închisoarea de maximă securitate Cecot din Tecoluca, El Salavador. Foto: Profimedia Images

Criminali în serie, traficanți de droguri și membri ai rețelelor de crimă organizată care până în urmă cu câțiva ani stăpâneau prin frică și teroare El Salvadorul, țară care înregistra la un moment dat cea mai ridicată rată a crimelor de pe glob, sunt în prezent închiși în condiții extrem de dure în una din cele mai temute închisori din lume: Cecot (Centro de Confinamiento del Terrorismo/Centrul de Detenție al Terorismului). Deținuții sunt obligați să stea înghesuiți în celule timp de 23 de ore și jumătate pe zi și au dreptul la „mișcare” doar o jumătate de oră pe zi, când aceștia pot face exerciții în curtea interioară a închisorii, se arată într-un reportaj CNN.

Toți deținuții sunt rași în cap și poartă un tricou și pantaloni scurți de culoare albă. Unii au șosete, tot albe, și sandale. Majoritatea au tatuaje peste tot, inclusiv pe față, se arată în materialul publicat de CNN. În alte imagini surprinse în această închisoare, deținuții stau pe podelele de ciment aproape dezbrăcați și cu mâinile la ceafă.

Fiecare din cele 24 de blocuri de celule din sectorul 4 al închisorii Cecot are o capacitate de 80 de deținuți. Singurele piese de mobilier sunt paturi metalice înșirate pe mai multe rânduri, fără cearceafuri, perne sau pături. Celula mai include o toaletă deschisă, un bazin din ciment și o găleată din plastic folosită de deținuți pentru a se spăla și o cană mare pentru băut apă.

Toate celulele sunt curate lună și sunt păstrate special așa, în contrast cu mizeria care caracteriza vechile penitenciare din El Salvador.

Deținuții nu au voie să iasă la muncă, nu au dreptul să citească vreo carte, nu li se permite accesul la cărți de joc și nici măcar la corespondență. Pușcăriașii petrec în celule 23 de ore și jumătate pe zi. Pot părăsi celula doar 30 de minute pe zi, timp în care fac exerciții în grup sau pot citi Biblia.

Inclusiv mâncarea le este servită în celule.

„La micul dejun au fasole, brânză și un mix de orez și fasole, o cană de cafea și atole (o băutură locală preparată din porumb), a declarat pentru CNN directorul Cecot, Belarmino García.

„La prânz au orez, paste și o băutură. La cină, au aceeași mâncare ca la micul dejun. Nu există carne aici, nu exită pui, nu există niciun fel de meniu special pentru nimeni”

Închisoarea a fost inaugurată în urmă cu doi ani și a devenit între timp un element definitoriu al politicii „noului El Salvador” inițiate de președintele țării, Nayib Bukele”, prin care autoritățile au transformat fosta „capitală mondială a crimelor” într-un oraș mult mai sigur.

Citește și: Cum a reușit „cel mai cool dictator din lume” să transforme o țară asediată de bandele de criminali în una dintre cele mai sigure

„Nu avem dovezi că un criminal în serie se poate schimba. Și avem 40.000 de criminali în serie în El Salvador”

În El Salvador, nu există pedeapsa cu moartea, dar autoritățile nu au nicio intenție să-i elibereze pe acești deținuți periculoși aflați la Cecot.

„Credem în reabilitare, dar doar pentru infractorii obișnuiți”, a declarat ministrul securității publice, Gustavo Villatoro.

Cu toate acestea, condițiile extrem de dure în care sunt ținuți aici foștii membrii ai cartelurilor de droguri sau ai organizațiilor criminale au provocat critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

„Cineva care omoară sau violează o fată în fiecare zi - cum credeți că s-ar putea schimba? Nu suntem proști”, a adăugat ministrul. „Nu avem până acum dovezi că un criminal în serie se poate schimba - și avem 40.000 de criminali în serie în El Salvador - membrii acestor bande de crimă organizată”.

81.000 de persoane arestate - măsura luată de președintele țării pentru a „tăia răul de la rădăcină”

Cei care comit „delicte grave” împotriva altor deținuți sau a gardienilor sunt trimiși la carceră, în celule strâmte în care pot sta până la 15 zile. Carcerele sunt încăperi din beton aproape complet întunecate: o gaură în tavan de unde răzbate o rază de soare e singura sursă de lumină.

Vizitele din partea rudelor sunt permise doar în condiții speciale. Orice vizitator predă toate obiectele personale la intrarea în închisoare și este atent percheziționat. Închisoarea e păzită de 1.000 de gardieni și membri ai echipelor de securitate, pregătiți să intervină în caz de pericol.

Cecot a fost construită în șapte luni, inaugurată în ianuarie 2023 și are o capacitate de 40.000 de deținuți.

Din „motive de securitate”, autoritățile nu au comunicat numărul exact de deținuți aflați aici însă, conform surselor CNN, numărul acestora e estimat la 10.000-20.000, în prezent. Președintele Bukele a declarat în martie 2022 „starea de urgență”, în urmă căreia au fost arestate 81.000 de persoane - peste 1% din întreaga populație a El Salvadorului - în încecarea de a „tăia răul de la rădăcină” și a eradica astfel complet crima organizată. De atunci și până în prezent, 7.000 de persoane au fost eliberate.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de milioane de dolari

O doctoriță de 68 de ani, acuzată că a răspândit „falsuri” despre armata rusă, a fost condamnată la închisoare în Rusia

Prizonier politic la 15 ani. Cum a ajuns un elev rus să fie condamnat la 5 ani de închisoare. „A vrut să îmbunătățească viața în Rusia”

Partenerii noștri