Live

15 ani de la tsunami-ul care a devastat Asia de Sud-Est. Un cutremur de 9,1 a provocat moartea a peste 220.000 de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Astăzi se împlinesc 15 ani de la tsunami-ul care a devastat Asia de Sud-Est şi a ucis aproape un sfert de milion de oameni din 14 ţări. Pe 26 decembrie 2004, statele cu ieşire la Oceanul Indian au fost lovite de valuri uriașe provocate de un cutremur cu magnitudinea 9,1-9,3. Doar două seisme au fost mai puternice în toată istoria cunoscută a omenirii. Localități întregi au fost șterse de pe hartă și nici până astăzi nu au fost găsiți toți oamenii dispăruți.

Era 26 decembrie 2004, a doua zi de Crăciun. Un val uriaş mătura ţărmurile Indoneziei. Oameni privesc înmărmuriţi, îşi dau seama că e un fenomen neobișnuit, dar nici nu bănuiesc dezastrul.

Valul a fost provocat de un cutremur de magnitudinea 9,3 produs în largul insulei Sumatra, care a zguduit fundul oceanului.

Seismul a durat 10 minute și a fost atât de puternic încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru.

În unele zone valurile au avut înălţimea de 30 de metri. 800 de kilometri de coastă din arhipelagul indonezian au fost spulberaţi.

În total au fost afectate 14 ţări cu ieşire la Oceanul Indian, din Thailanda până în India, Sri Lanka şi chiar coasta de est a Africii. Peste două milioane de persoane au rămas fără adăpost, iar pagubele au fost estimate la 10 miliarde de dolari.

Femeia care a trebuit să aleagă între cei doi fii

Pentru mulţi dintre cei care au avut de suferit de pe urma tsunami-ului, trecerea timpului nu a vindecat toate rănile. Pentru o turistă din Australia, 26 decembrie 2004 va rămâne ziua în care a fost nevoită să aleagă între cei doi fii ai ei. Asta, pentru a nu îi pierde pe amândoi.

Jillian Searle: „Mă simt foarte vinovată. Tot timpul mă întreb: "Ce am făcut?" Toată viaţa voi fi nevoită să trăiesc întrebându-mă dacă nu puteam face mai mult.”

Pentru alte mii de oameni care au pierdut totul în urma valului devastator, fiecare zi e în continuare o luptă pentru supravieţuire.

Localnică: „În timpul tsunami-ului ne-am pierdut copiii, vecinii, totul. Autorităţile au încercat să ne ajute, dar nimic nu a mers. Suntem în continuare săraci şi asupriţi.”

Tânără găsită în viață după 10 ani

Sunt şi unii mai norocoşi. O familie din Indonezia şi-a regăsit fiica, după aproape zece ani în care a crezut-o moartă.

Jannah Raudhatul, supravieţuitoare: „Singurul lucru pe care mi-l amintesc e că eu şi fratele meu stăteam pe o scândură şi după un timp nişte oameni au venit să ne ajute. Apoi, tot ce mai ştiu e că m-am trezit pe uscat.”

Fata a fost salvată de un pescar. Ea s-a întors acum acasă, deşi nu îşi aduce aminte prea multe din viaţa ei de dinainte de tsunami.

După catastrofă, autorităţile din toate aceste state s-au mobilizat pentru a pune la punct un sistem de avertizare în caz de tsunami. A fost creat un centru de avertizare în caz de tsunami doar pentru Oceanul Indian, iar valurile sunt monitorizate cu ajutorul a 60 de balize. Fiecare dintre ele este dotată cu un dispozitiv care măsoară presiunea pe fundul oceanului. Datele sunt transmise prin satelit centrelor de alertă pentru tsunami.

Specialiştii au avertizat că falia care a declanşat dezastrul din 2004 se poate zgudui din nou cu aceeaşi intensitate, în următoarele decenii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, vineri dimineață

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Pericol de tsunami în Marea Neagră, în urma unor cutremure puternice. Când s-a produs ultimul eveniment (INFP)

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Partenerii noștri