Live

Manifestație păzită cu lunetiști care veghează de sus

Data actualizării: Data publicării:

E un eveniment care promovează dragostea şi toleranţa, dar care, de asemenea, stârneşte mânie în inimile unora. În capitala bosniacă Sarajevo, steagul cu curcubeu a fost arborat cu mândrie în timpul primei parade Gay Pride din această ţară. Cu unităţi de lunetişti veghind de sus, membri ai comunităţii LGBT au demonstrat pentru o societate deschisă şi tolerantă. Ţara conservatoare le e de mult timp ostilă homosexualilor ca Adnan Bajramović. Parada a fost văzută ca un test pentru Bosnia, care speră să adere la Uniunea Europeană. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Aceasta e prima paradă Gay Pride din istoria oraşului Sarajevo. Peste o mie de poliţişti se află pe străzi pentru siguranţa protestatarilor LGBT. La urma urmei, să fii pe faţă homosexual, lesbiană sau membru al unei minorităţi sexuale e încă un mare tabu în Bosnia.

Adnan, de 20 de ani, se numără printre demonstranţi. El este bisexual. Dezvăluirea acestui lucru a fost o luptă lungă şi grea. Dar la parada Gay Pride de anul acesta îşi poate asuma în sfârşit deschis sexualitatea, fără teamă.

„Am mai fost la multe parade Gay Pride, dar e ceva cu totul deosebit să am acest sentiment de libertate în oraşul meu. Mă simt copleşit! Acesta e noul Sarajevo!”, spune Adnan Bajramović.

Acel Sarajevo pe care l-a cunoscut până acum e foarte diferit. Adnan nu vrea să ne arate cartierul său, de teamă să nu ne întâlnim cu oameni care-i cunosc orientarea sexuală.

„Am fost singur. Mulţi ani, am fost singur. M-am prefăcut că sunt altcineva, am adoptat o identitate care nu era a mea, mi-am ascuns adevăratul eu”, mărturisește tânărul.

Bătut la școală după ce a vorbit în favoarea homosexualilor

Ne arată şcoala la care a învăţat şi unde a vorbit pentru prima oară în favoarea homosexualilor. După care a fost bătut de câţiva colegi.

„Lucrul amuzant e că nici măcar nu-mi ştiau orientarea sexuală! Credeau doar că sunt un heterosexual care susţine mişcarea homosexuală. De-asta m-au atacat după şcoală. Cred că înveţi să faci faţă acestui fel de situaţii”, afirmă Adnan Bajramović.

Adnan spune că niciunul dintre profesori n-a catadicsit să reacţioneze după acel incident. Aşa stau lucrurile aici, adaugă el.

Doctrina islamică Wahhabi consideră homosexualitatea inacceptabilă

De la Războiul Bosniac încoace, doctrina islamică conservatoare saudită Wahhabi a început să se răspândească în ţară. Ea înlocuieşte, treptat, islamismul mai liberal din Bosnia. Şi consideră homosexualitatea inacceptabilă.

„Familia e unitatea fundamentală în societatea Bosniei şi Herţegovinei. Vrem ca acest mesaj să fie auzit”, spune Ahmed Kulanić, de la Organizaţia Islamistă „Iskorak”.

Câteva sute de fundamentalişti au venit ca să ia poziţie pentru ceea ce ei consideră a fi valori bosniace tradiţionale.

„Aşa trebuie să fie lucrurile. Dacă Dumnezeu ar fi creat doar bărbaţi sau doar femei, omenirea ar fi pierit. Dumnezeu ne-a creat ca să procreăm. Iar acest lucru e posibil numai în cadrul familiei”, explică unul dintre contramanifestanți.

„Mă tem să nu văd printre ei vreun vecin sau vreo rudă”

Adnan şi aceşti contraprotestatari sunt departe unii de alţii ca cerul de pământ, chiar dacă printre aceştia din urmă s-ar putea număra şi câţiva cunoscuţi ai lui.

„Mă tem să nu văd printre ei vreun vecin sau vreo rudă. Cu ura din ţară te poţi obişnui. Dar e altceva când te urăşte un om pe care-l cunoşti foarte bine”, spune Adnan Bajramović.

Legea spune că nimeni nu poate fi discriminat din cauza orientării sale sexuale. Dar bosniacii au păreri foarte împărţite în privinţa homosexualilor şi lesbienelor.

„Fiecare om are dreptul să iubească pe cine vrea. E libera sa alegere!”, spune o femeie. „Sunt împotriva demonstraţiilor publice într-o problemă care ar trebui să fie intimă”, adaugă ea.

„E inacceptabil să-ţi exprimi public orientarea sexuală!”, este de părere un bărbat.

Prima paradă Gay Pride din Sarajevo se află în centrul atenţiei presei. Peste 2000 de oameni au ieşit în stradă ca să îndemne la toleranţă şi să manifesteze împotriva discriminărilor. În mulţime se află chiar şi câţiva ambasadori din Vest.

Mulţimea de poliţişti îi ţine la distanţă pe huiduitori şi pe contra-protestatari. Aceştia au vrut să oprească marşul.

Azi, însă, Adnan nu se simte deranjat de ei. Ci se bucură de atmosferă: „Ieri era vorba numai de ură şi de valorile tradiţionale. Dar azi e vorba numai de iubire!”

...chiar dacă e o iubire protejată de o uriaşă prezenţă poliţienească.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Supărat din cauza rezultatelor dezastruoase, un preşedinte de club a concediat antrenorul, dar şi toţi jucătorii

Liderul separatist sârb Milorad Dodik îl acuză pe premierul kosovar Albin Kurti că vrea „să creeze haos în Bosnia-Herţegovina”

Mărturii cutremurătoare ale migranților care vor să intre în UE. Polițiștii croați îi bat și le ard bunurile, apoi îi trimit în Bosnia

Dezastru în Bosnia: cel puțin 14 decese din cauza ploilor torențiale și a alunecărilor de teren

Partenerii noștri