Live

Mahmoud Abbas critică Hamas pentru că prelungește conflictul cu Israel: „Le oferă un pretext”

Data publicării:
Mahmoud Abbas spune că Hamas poartă responsabilitatea juridică, morală şi politică pentru continuarea războiului genocidar al Israelului în Gaza. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, consideră că Israelul şi Statele Unite sunt responsabile pentru bombardamentele care au ucis sâmbătă zeci de persoane în Fâşia Gaza, dar a criticat în acelaşi timp Hamas pentru prelungirea conflictului, poziţie ce reflectă tensiunile crescânde dintre partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas şi Hamas, care, la rândul său, i-a reproşat preşedintelui Autorităţii Palestiniene că este de partea Israelului, relatează Reuters.

„Preşedinţia palestiniană condamnă masacrul (din tabăra Mawasi) şi consideră guvernul israelian pe deplin responsabil, precum şi administraţia americană, care oferă sprijin divers ocupaţiei şi crimelor sale”, a declarat Mahmoud Abbas într-un comunicat de presă difuzat de biroul său.

Cu toate acestea, preşedintele palestinian a criticat şi Hamas pentru că oferă Israelului un pretext pentru astfel de bombardamente, inclusiv prin faptul că a efectuat atacurile din 7 octombrie, care au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au declanşat ofensiva israeliană din Fâşia Gaza.

„Preşedinţia consideră că, refuzând unitatea naţională şi oferind pretexte ocupantului, Hamas poartă responsabilitatea juridică, morală şi politică pentru continuarea războiului genocidar al Israelului în Fâşia Gaza”, se arată în continuare în declaraţia Autorităţii Palestiniene.

Hamas conduce Fâşia Gaza de când a preluat controlul asupra enclavei în 2007, după un conflict fratricid cu Fatah.

Un oficial Hamas, Sami Abu Zouhri, a declarat pentru Reuters că aceste declaraţii ale lui Mahmoud Abbas arată că Autoritatea Palestiniană a „ales să fie de aceeaşi parte cu ocupantul”.

Eforturile mediatorilor arabi, conduşi de Egipt, nu au reuşit până în prezent să reconcilieze cele două mişcări rivale, în timp ce eforturile internaţionale de a obţine o încetare a focului în Gaza par să fi stagnat încă o dată.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hezbollah și rebelii Houthi au atacat Israelul. O rachetă cu rază lungă de acțiune din Yemen a declanșat sirenele de raid aerian

Raiduri aeriene în Gaza. Israelienii au lovit o școală ONU și două case: cel puțin 34 de morți

Noi raiduri aeriene ale Israelului în Cisiordania: cel puțin cinci morți într-o lovitură asupra orașului Tubas

Israelul a mai ucis un comandant de top al grupării Hezbollah, după mai multe atacuri aeriene în sudului Libanului

Partenerii noștri