71 de morți în Gaza după o lovitură a Israelului. Militarii susțin că atacul a vizat un misterios lider Hamas
O lovitură aeriană israeliană l-a vizat sâmbătă pe şeful militar al Hamas, Mohammed Deif, în Fâşia Gaza, au declarat un oficial din domeniul securităţii şi radioul armatei israeliene. În paralel, Ministerul Sănătăţii din enclavă a declarat că în raid au fost uciși cel puţin 71 de palestinieni, relatează Reuters.
Nu este clar dacă Mohammed Deif a fost ucis, a declarat oficialul de securitate. Postul de radio al armatei a transmis că Deif se ascundea într-o clădire din zona umanitară desemnată de Israel, Al-Mawasi, la vest de oraşul Khan Younis din sud.
Deif a fost unul dintre artizanii atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza. El a supravieţuit la şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, şi se află de zeci de ani în fruntea listei israeliene cu cele mai căutate persoane, arată News.ro.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a raportat că cel puţin 71 de palestinieni au fost ucişi și 289 au fost răniți în atac. Biroul de presă al Hamas a comunicat că peste 100 de persoane au fost ucise sau rănite, incluzând membri ai serviciului civil de urgență. Armata israeliană a declarat că investighează acest raport.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a convocat consultări speciale în urma „evoluţiilor din Gaza”, conform biroului său.
Nu este clar cum sau dacă acest atac va influența negocierile de încetare a focului care au loc la Doha și Cairo.
Un oficial de rang înalt al Hamas nu a confirmat prezența lui Deif în clădirea din zona umanitară și a catalogat acuzațiile israeliene ca fiind „absurde”. „Toate victimele sunt civili și ceea ce s-a întâmplat reprezintă o escaladare gravă a războiului genocidar, susținut de ajutorul american și de tăcerea internațională”, a declarat Abu Zuhri pentru Reuters, adăugând că atacul demonstrează lipsa interesului Israelului pentru încheierea unui acord de încetare a focului.
Imaginile filmate de Reuters au surprins ambulanțe îndreptându-se către zonă, înconjurate de fum și praf. Persoane strămutate, inclusiv femei și copii, fugeau în panică, unii purtând diverse obiecte în mâini.
Martorii au spus că atacul a fost neașteptat, deoarece zona fusese liniștită. Aceștia au menționat că au fost lansate mai multe rachete. Printre cei răniți evacuați se aflau și lucrători ai serviciului de salvare. „Toată familia mea a dispărut... unde sunt frații mei? Toți au plecat, toți au plecat. Nu a mai rămas nimeni”, a spus o femeie plângând. „Copiii noștri sunt sfâșiați, sunt în bucăți. Rușine”, a adăugat ea.
Cine este Mohammed Deif
Mohammed Deif, liderul militar al Hamas, este cunoscut pentru implicarea sa în ceea ce Israelul a numit echivalentul său al atacurilor de la 11 septembrie. Deif este o figură enigmatică, rar vorbind public și niciodată apărând în fața publicului, supraviețuind cel puțin șapte tentative de asasinat din partea Israelului.
Deif a urcat în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, dezvoltând rețeaua de tuneluri a grupării și tehnici avansate de fabricare a bombelor. Este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe.
Pe 7 octombrie 2023, militanții Hamas au efectuat un raid transfrontalier în sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform raportului israelian. Israelul a răspuns cu acțiuni militare în Gaza, soldate cu peste 38.000 de morți palestinieni, conform autorităților medicale din Gaza.
Se crede că, de la începutul represaliilor israeliene, Deif a coordonat operațiunile militare din tunelurile și străzile înguste din Gaza, alături de colegi de rang înalt. El și alți doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar responsabil pentru planificarea raidului din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.
După acest atac, guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a promis să-i elimine pe cei trei lideri ai Hamas: Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, Mohammed Deif, și adjunctul său, Marwan Issa, despre care Israelul a declarat că a fost ucis în martie.
Într-o înregistrare audio difuzată pe 7 octombrie, Deif a numit raidul „Potopul Al-Aqsa”, indicând că acesta a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim. O sursă apropiată de Hamas a afirmat că Deif a început să planifice operațiunea în mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului, care a provocat furia lumii arabe și musulmane. La acea vreme, Israelul a acuzat palestinienii că încearcă să incite la violență în Ierusalim. Complexul, situat pe platoul Orașului Vechi, este cunoscut de musulmani sub numele de al-Haram al-Sharif sau Sanctuarul Nobil, iar de evrei ca Muntele Templului. Incidentul a contribuit la declanșarea unui conflict de 11 zile între Israel și Hamas în acel an.
O Figură Misterioasă
Există doar trei imagini cunoscute ale lui Mohammed Deif: una de la vârsta de 20 de ani, o alta în care apare mascat și o imagine a umbrei sale, utilizată la difuzarea unei înregistrări audio pe 7 octombrie.
Deif, în vârstă de 58 de ani, vorbește rar și nu apare niciodată în public. Prin urmare, când canalul de televiziune al Hamas a anunțat că acesta urma să vorbească în acea zi, palestinienii au știut că se pregătea ceva important. „Astăzi, furia al-Aqsa, furia poporului și a națiunii noastre explodează. Mujahedini (luptători), astăzi este ziua voastră pentru a-l face pe acest criminal să înțeleagă că timpul său s-a încheiat”, a spus Deif în înregistrare.
Statele Unite și alte țări occidentale desemnează Hamas - care a jurat să distrugă Israelul - drept organizație teroristă.
Creierul atacului
O sursă apropiată de Hamas a dezvăluit că decizia de a pregăti atacul din 7 octombrie a fost luată în comun de Mohammed Deif, liderul aripii armate a Hamas, cunoscută sub numele de Brigăzile al-Qassam, și Yahya Sinwar. Cu toate acestea, este evident că Deif a fost arhitectul principal. „Există două creiere, dar o singură minte”, a declarat sursa, adăugând că informațiile despre operațiune erau cunoscute doar de câțiva lideri Hamas.
O sursă de securitate israeliană a confirmat că Deif a fost direct implicat în planificarea și în aspectele operaționale ale atacului. Planul său a implicat o strategie de disimulare pe termen lung. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas, un aliat al Iranului, nu este interesat de declanșarea unui conflict și se concentrează în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde a preluat puterea în 2007. În timp ce Israelul oferea stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii Hamas erau antrenați și instruiți, adesea sub ochii armatei israeliene, conform sursei apropiate de Hamas.
În înregistrarea sa, Deif a vorbit calm, afirmând că Hamas a avertizat în repetate rânduri Israelul să înceteze crimele împotriva palestinienilor, să elibereze deținuții și să oprească exproprierea terenurilor palestiniene. „Având în vedere orgia ocupației și încălcarea legilor și rezoluțiilor internaționale și sprijinul american și occidental, precum și tăcerea internațională, am decis să punem capăt la toate acestea”, a spus el.
Și-a pierdut familia într-un atac
Născut ca Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiați Khan Younis, înființată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifade (revoltă palestiniană), care a început în 1987. A fost arestat de Israel în 1989 și a petrecut aproximativ 16 luni în detenție.
Deif deține o diplomă în științe de la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizica, chimia și biologia. A condus comitetul de divertisment al universității și a jucat în piese de teatru comice.
Surse din Hamas au dezvăluit că Deif a pierdut un ochi și a suferit răni grave la un picior în una dintre tentativele de asasinat ale Israelului din trecut. Supraviețuirea sa, în timp ce conducea aripa armată a Hamas, l-a transformat într-un erou popular pentru mulți palestinieni.
Într-un tragic incident din 2014, soția sa, fiul lor în vârstă de 7 luni și fiica lor în vârstă de 3 ani au fost uciși într-un atac aerian israelian.
Editor : I.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News