Live

Madridul cere SUA să excaveze și să ducă în America pământul spaniol pe care l-a contaminat radioactiv în 1966

Data publicării:
Trei bombe nucleare au căzut la 17 ianuarie 1966 lângă oraşul spaniol Palomares, iar plutoniul din două rezervoare a contaminat solul. Foto: Profimedia Images

Spania a cerut Statelor Unite să excaveze și să mute pe teritoriu american zeci de mii de metri cubi de pământ din Almeria care a fost contaminat radioactiv în 1966 când un bombardier B-52 cu bombe nucleare la bord s-a prăbușit aici, scrie The Guardian.

O sursă din ministerul de externe spaniol a confirmat că cererea a fost trimisă SUA și face trimitere la un acord din 2015, dintre cele două țări, care nu are însă un caracter juridic obligatoriu. Washingtonul nu a formulat încă un răspuns.

Pe 17 ianuarie 1966, un bombardier B-52 american, aflat într-o misiune de patrulare, s-a ciocnit în aer, deasupra coastei Spaniei, cu o aeronavă de alimentare.

În urma coliziunii, șapte oameni din cei 11 aflați în ambele avioane și-au pierdut viața. Iar patru bombe termonucleare au căzut din bombardier. Una a ajuns în Marea Mediterană, în timp ce trei au căzut lângă orașul spaniol Palomares din provincia Almeria.

Bombele sunt făcute să nu explodeze la impact, însă două rezervoare care conțineau plutoniu-239 s-au spart, iar materialul radioactiv a fost împrăștiat pe sol.

SUA au trimis atunci 1.600 de militari la locul accidentului. Bomba care a căzut în mare a fost recuperată cu ajutorul unui submarin de la o adâncime de 870 de metri.

Bomba care a căzut în mare a fost recuperată după mai mult de 80 de zile de căutări. Foto: Wikimedia Commons

Iar 1.400 de butoaie cu pământ contaminat (din bombe s-au scurs aproximativ 3 kilograme de plutoniu) au fost umplute și trimise într-un depozit special din statul american Carolina de Sud.

Militarii americani au umplut 1.400 de butoaie cu pământ contaminat la scurt timp după prăbuşirea bombelor. Foto: Wikimedia Commons

Ambele țări au căutat să minimalizeze incidentul. Ministrul spaniol al turismului de atunci, împreună ambasadorul SUA au înotat în mare, în dreptul orașului Palomares, la câteva săptămâni de la incident, pentru a arăta că nici localnicii, nici vizitatorii nu au de ce să se teamă.

Ministrul Turismului din Spania şi ambasadorul SUA au înotat în mare, lângă locul în care s-au prăbuşit bombele, pentru a demonstra că localnicii şi vizitatorii nu au motive să se teamă. Foto: Profimedia Images

Însă un studiu efectuat în 2007 a arătat că terenul pe care s-au prăbușit bombele a rămas contaminat pe o suprafață de aproximativ 50.000 de metri pătrați. De atunci, zona afectată a fost îngrădită.

În 2015, Madridul şi Washingtonul au încheiat un acord prin care SUA se angajau să "asigure îndepărtarea pământului contaminat şi depozitarea acestuia într-un loc potrivit din Statele Unite".

Însă de atunci nu s-a mai făcut nimic în această direcţie, mai ales că în ambele ţări s-au schimbat regimurile politice la puţin timp după semnarea acordului.

Potrivit cotidianului spaniol El Pais, guvernul spaniol a decis să facă acum o nouă solicitare către Washington după ce a estimat că relaţiile bilaterale "sunt la cel mai bun nivel" în prezent.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump și Kamala Kamala, în ziua votului. Ce au făcut cei doi rivali în cursa pentru Casa Albă

Richard Gere își vinde casa din Connecticut și pleacă din SUA. În ce țară vrea să se mute actorul

Spania alocă peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta sinistrații și companiile afecate de inundațiile istorice

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Partenerii noștri