Live

Lukașenko cere ca Belarus să participe la negocierile dintre Rusia și Ucraina: „Acest război e chiar la uşa ţării noastre”

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului Foto: Profimedia Images

Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, cere ca ţara sa să participe la negocierile asupra "războiului din Ucraina". Aleksandr Lukaşenko a folosit în declarația sa cuvântul "război", un termen interzis de Moscova.

Rusia denumeşte ofensiva sa "operaţiune militară specială" şi a interzis, în special mass-media, să utilizeze termenii de "război" sau "invazie", sub ameninţarea unor grele pedepse cu închisoarea.

Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs între Moscova şi Kiev, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces, notează, joi, AFP.

"Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus", a insistat Lukaşenko în timpul unei reuniuni a consiliului său de securitate.

Potrivit lui Lukaşenko, Moscova "înţelege" această poziţie, însă nu şi Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei şi a alianţei sale cu Rusia.

Ucraina nu doreşte Minskul la masa negocierilor, pentru că acesta a lăsat armata rusă să-şi lanseze ofensiva asupra Kievului de pe teritoriul belarus.

Moscova nu a spus niciodată că vrea să includă Minskul în negocieri, în timp ce Lukaşenko ţine să fie tratat pe picior de egalitate de Rusia, pendulând de peste două decenii între Occident şi Kremlin.

"După război va veni timpul renaşterii şi reconstrucţiei", a mai spus Lukașenko, care a precizat și că, în opinia lui, Occidentul va lua atunci Ucrainei bogăţiile sale.

"Fericirea trebuie căutată printre ai tăi. O spun demult, cele trei popoare slave (ruşii, belaruşii şi ucrainenii) trebuie, având în vedere ceea ce se întâmplă în lume, să ia loc la masă şi să se înţeleagă. De la egal la egal", a declarat Lukaşenko, potrivit sursei citate de Agerpres.

Împotriva Republicii Belarus au fost aplicate sancţiuni economice grele pentru rolul său în ofensiva rusă, sancţiuni care lovesc o economie deja ultra-dependentă de Rusia şi sufocată de precedentele valuri de represalii economice occidentale.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Partenerii noștri