Lideri ai țărilor arabe și musulmane exclud pacea în regiune dacă Israelul nu se retrage din teritoriile ocupate din 1967
Lideri ai ţărilor arabe şi musulmane au cerut luni Israelului să se retragă complet din teritoriile arabe pe care le ocupă pentru a obţine o pace regională cuprinzătoare în cadrul unui summit dedicat situaţiei din Orientul Mijlociu, care a avut loc în Arabia Saudită, transmite marţi AFP, preluat de Agerpres.
„O pace justă şi cuprinzătoare în regiune (...) nu poate fi obţinută fără a se pune capăt ocupaţiei israeliene a tuturor teritoriilor ocupate” din 1967, când Israelul a început să ocupe Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Golanul sirian, „şi aceasta în conformitate cu rezoluţiile ONU şi cu planul de pace arab din 2002”, se afirmă în declaraţia finală a summitului.
Lideri ai Ligii Arabe şi ai Organizaţiei Cooperării Islamice, reuniţi la Riad, au făcut apel la unitatea tuturor teritoriilor palestiniene - Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată - în cadrul unui stat palestinian şi au reafirmat faptul că Ierusalimul de Est, ocupat de Israel, trebuie să fie capitala acestui stat.
Summitul de la Riad a reprezentat, potrivit analiştilor, o oportunitate pentru participanţi de a stabili aşteptările faţă de viitoarea administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.
În timpul primului său mandat de preşedinte, Donald Trump a făcut multe gesturi favorabile Israelului, în special prin mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, dar a contribuit şi la normalizarea legăturilor statului israelian cu Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Sudan, prin Acordurile Abraham. Până la aceste acorduri de normalizare a relaţiilor, dintre cele 22 de ţări ale Ligii Arabe, doar Egiptul şi Iordania întreţineau relaţii oficiale cu Israelul.
Guvernul premierului Benjamin Netanyahu este ostil soluţiei celor două state, ce presupune ca israelienii şi palestinienii să trăiască alături în pace şi securitate şi care este susţinută de majoritatea comunităţii internaţionale.
Totodată, participanţii la summit au „condamnat ferm” acţiunile armatei israeliene, descrise drept „o crimă de genocid (...) în special în nordul Fâşiei Gaza în ultimele săptămâni”, unde armata israeliană a desfăşurat o ofensivă sângeroasă din 6 octombrie.
Participanţii la summitul de la Riad au cerut comunităţii internaţionale să „interzică exportul sau transferul de arme şi muniţii în Israel” şi au condamnat „atacurile continue ale autorităţilor israeliene (...) împotriva ONU”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News