Live

„Lagăr de concentrare învăluit în secret”. Cum comentează China acuzațiile oficialilor ONU

Data publicării:

Forţe antichineze sunt în spatele criticilor asupra politicilor din regiunea vestică Xinjiang, a afirmat marţi ministerul chinez de Externe, după ce o comisie a ONU a anunţat public că deţine informaţii că un milion de etnici uiguri sunt ţinuţi în lagăre de concentrare, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Membri ai minorității musulmane de uiguri din China. Foto: Gulliver/ GettyImages

China a precizat în trecut că regiunea autonomă Xinjiang se confruntă cu o ameninţare gravă din partea militanţilor islamişti şi a separatiştilor care plănuiesc atacuri şi amplifică tensiunile dintre minoritatea uigură predominant musulmană şi majoritatea chineză de etnie han.

În ultimii doi ani, autorităţile au intensificat dramatic măsurile de securitate şi de supraveghere în regiune, care au fost asemănate de critici cu condiţiile specifice legii marţiale, cu puncte de control ale poliţiei, centre de reeducare şi colectare de ADN în masă.

Membrii unei comisii a ONU care analizează situaţia discriminării în China au anunţat că deţin informaţii credibile că un milion de etnici uiguri sunt ţinuţi în ceva ce seamănă cu un „lagăr de concentrare masiv învăluit în secret".

„Scopuri ascunse" ale unor forţe antichineze se află în spatele calomnierii „nefondate" a măsurilor antiterorism ale ţării, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lu Kang.

„Orice zvonuri defăimătoare sunt inutile", a spus Lu, adăugând că situaţia din Xinjiang este stabilă, iar comunităţile din toate etniile se înţeleg armonios, în timp ce dezvoltarea economică se bucură de un bun avânt.

„Populaţia din toate grupurile etnice din Xinjiang se bucură de situaţia prezentă care le permite să trăiască şi să muncească în pace şi fericire", a mai spus Lu Kang.

China nu a confirmat niciodată existenţa unor centre de detenţie în Xinjiang, dar modul în care îi tratează pe uiguri, precum şi relatări că autorităţile s-ar folosi de rudele lor din China pentru a-i reduce la tăcere pe membrii diasporei, au declanşat un val de indignare la nivel internaţional.

China garantează oficial libertatea exercitării religiei, dar în ultimii ani oficiali îngrijoraţi privind posibilitatea radicalizării şi violenţei au întărit controalele în zonele puternic musulmane.

Membri ai altor comunităţi musulmane se tem că guvernul vrea să extindă măsurile din Xinjiang şi la alte zone, precum regiunea Ningxia şi provincia Gansu.

Printre măsurile adoptate sunt interzicerea educaţiei religioase pentru tineri în moschei, interzicerea chemării la rugăciune prin difuzoare şi eradicarea elementelor arabe din moschei. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ascensiunea lui Maye Musk: povestea de dragoste a Chinei cu mama celui mai bogat om din lume

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Partenerii noștri