Live

La inițiativa lui Joe Biden, liderii celor aproape 50 de țări care susțin Ucraina se întâlnesc la un summit în Germania, în octombrie

Data publicării:
Peste două săptămâni susținătorii Ucrainei se întâlnesc în Germania. Foto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi o reuniune în luna octombrie în Germania a liderilor celor circa 50 de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, ţări reunite în "Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei" creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania după lansarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean, transmite Agerpres.

"Voi convoca o reuniune la nivel de lideri ai Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania luna viitoare, pentru coordonarea eforturilor celor peste 50 de ţări care susţin Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse", a afirmat preşedintele SUA într-un comunicat.

Casa Albă anunţase mai devreme săptămâna aceasta că preşedintele Biden va efectua o vizită în Germania în perioada 10-13 octombrie. Din Germania, el va pleca într-o altă vizită în statul african Angola.

Preşedintele american a anunţat joi şi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 7,9 miliarde de dolari, în care se regăsesc, printre alte echipamente şi muniţii, o baterie antiaeriană suplimentară Patriot, noi rachete pentru sistemele de acest tip şi în premieră rachete ghidate aer-sol AGM-154 Joint Standoff Weapon care au o rază de acţiune de 130 de kilometri.

Acest anunţ a fost făcut înaintea unei întâlniri pe care Joe Biden o va avea la Casa Albă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi la care acesta din urmă îi va prezenta ceea ce el numeşte "planul de victorie" al Ucrainei în războiul cu Rusia, despre care nu a oferit public detalii.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de Wall Street Journal, administraţia americană este preocupată de faptul că acest plan al preşedintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare şi este doar puţin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme şi de a fi ridicate restricţiile pentru folosirea în atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus a rachetelor cu rază lungă de acţiune primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania aprobă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 447 de milioane de dolari

Germania este pregătită să devină „un pilon central” al apărării europene, afirmă ministrul Apărării de la Berlin

ONU avertizează că nu mai are fonduri pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă

Rusia revendică cucerirea orașului Ukrainsk, din Donețk. Mesajul ministrului apărării

Partenerii noștri