Live

Kremlinul neagă că s-a implicat în alegerile din Georgia. „Acuzațiile sunt complet nefondate”

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a respins  luni „acuzaţiile complet nefondate” de ingerinţă în procesul electoral din Georgia, formulate la adresa Rusiei de opoziţia proeuropeană din această ţară din Caucaz.

„Respingem cu fermitate astfel de acuzaţii. După cum bine ştiţi, ele au devenit un standard pentru multe ţări. La cel mai mic lucru, acuză imediat Rusia de interferenţă. Nu, aceasta nu este adevărat. Nu a fost nicio interferenţă, iar acuzaţiile sunt complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat luni că au existat încercări ale unor actori din afara ţării de a interveni în alegeri, actori care încearcă să destabilizeze Georgia, după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut o anchetă cu privire la presupusele nereguli de la alegerile parlamentare, transmite Reuters.

Partidul de guvernământ Visul Georgian (n.red. pro-rus) a câştigat scrutinul cu aproape 54% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, pe care opoziţia le-a contestat.

Guvernele occidentale sunt îngrijorate de ceea ce consideră ca fiind o îndepărtare a Georgiei de Europa şi o apropiere de Moscova, la mai bine de trei decenii după obţinerea independenţei, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, opozantă a partidului de guvernământ care a câştigat scrutinul, s-a referit duminică la rezultatele alegerilor ca la o „operaţiune specială a Rusiei”, fără să clarifice ce vrea să spună prin aceşti termeni.

NATO a cerut luni o anchetă completă a condiţiilor inegale pe care observatorii internaţionali le-au remarcat la alegerile din Georgia, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

„Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor a remarcat condiţiile inegale în care au avut loc alegerile din Georgia, ceea ce subminează încrederea publicului în rezultat”, a declarat purtătoarea de cuvânt Farah Dakhlallah într-o postare pe X.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare neverosimilă de situație: ”clasamentul final” de la Balonul de Aur, ”scăpat” pe internet! Vinicius nu e pe 1

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Zelenski propune prelungirea mobilizării și a legii marțiale până în februarie 2025

Armata lui Putin susține că a mai cucerit o localitate în estul Ucrainei. Trupele ruse, tot mai aproape de orașul strategic Pokrovsk

SUA încep să desfășoare bruiaje de tip Meadowlands împotriva sateliților din Rusia și China 

Orban vizitează Tbilisi, legitimând alegerile din Georgia. Șoșoacă, scrisoare către câștigători: „Pericolele vin de la Bruxelles”

Partenerii noștri