Live

Galerie Foto Iohannis, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Riga, că la următorul summit al Inițiativei celor Trei Mări, România, ca țară gazdă, va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativă va ajuta Ucraina: „Ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare, la care Ucraina ar putea participa ca partener”. Totodată, președintele Iohannis a precizat că țara noastră va găzdui din nou în 2023 acest Summit.

Klaus Iohannis a participat, luni, la cea de a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Letonia, la Riga.

"În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei", a spus şeful statului, la conferinţa de presă comună cu omologii din Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda.

Şeful statului a precizat că la summitul de la Riga s-a analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actualul context de securitate european, în special contribuţia pe care poate să o aducă prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază - transport, energie, digital - punctând că este importantă recalibrarea răspunsului Iniţiativei pe plan multidimensional, cu concentrarea în acelaşi timp pe îndeplinirea obiectivelor de bază ale Iniţiativei.

Preşedintele Iohannis a salutat intervenţia în cadrul reuniunii a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu mesajul că Ucraina are nevoie de sprijinul Iniţiativei şi al statelor participante.

În acest context, şeful statului a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi cetăţenilor săi.

"Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. În acelaşi timp, România are convingerea fermă că şi Republica Moldova şi Georgia - care, la fel ca Ucraina, se află pe acelaşi drum către Uniunea Europeană - trebuie să primească acelaşi sprijin din partea noastră, pentru că rezilienţa lor este greu încercată în aceste momente", a transmis preşedintele Iohannis.

El a subliniat că, în pregătirea Summitului de anul viitor, România va continua să susţină consolidarea Iniţiativei.

"Vom acţiona, astfel, pentru întărirea instrumentelor sale - Forumul de Afaceri, Fondul de Investiţii şi celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Vom încuraja noi investiţii ale Fondului", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a arătat că, din perspectiva intereselor României, este încurajator faptul că recent, în marja Forumului Economic de la Davos, a fost semnat un acord între compania română Transgaz şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei, care vizează dezvoltarea infrastructurii şi conectivităţii de gaze naturale, cu integrarea transportului de hidrogen, din ţara noastră, valoarea proiectelor fiind estimată la 626 de milioane de euro.

"Alte două proiecte, care reprezintă priorităţi pentru România, sunt iniţiativele Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi legăturile noastre, dar şi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul context geopolitic", a mai arătat Iohannis.

Şeful statului a salutat angajamentul puternic şi clar exprimat de partenerii Iniţiativei - SUA, Germania şi Comisia Europeană.

El a precizat că, pe durata noului mandat al României la conducerea Iniţiativei, ţara noastră va acţiona în deplină coordonare cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic şi va depune toate eforturile necesare atragerii organizaţiilor financiare internaţionale, dar şi a mediului privat internaţional, în atingerea scopurilor I3M.

"Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Iniţiativă de către Regatul Unit şi Japonia. În următorul an, intenţionăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilităţile concrete de cooperare", a afirmat preşedintele Iohannis.

El a afirmat că prin toate aceste acţiuni România va continua să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare şi la consolidarea rezilienţei în regiunea Celor Trei Mări, "în beneficiul prosperităţii cetăţenilor noştri, inclusiv ca răspuns concret la provocările de astăzi de la graniţele noastre".

Știrea inițială

Klaus Iohannis a participat, luni, la cea de a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Letonia, la Riga.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Iniţiativei: transport, energie, digital.

În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi la nivel multilateral, arată Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României va sublinia că ţara noastră va sprijini toate modalităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această ţară ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. Totodată, preşedintele României va evidenţia importanţa acordării unui sprijin similar, de către Iniţiativă, Republicii Moldova şi Georgiei, ca state care, la fel ca Ucraina, au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene”, arată sursa citată.

Şeful statului va sublinia că România va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, precum Forumul de Afaceri şi Fondul de Investiţii al I3M, care şi-au dovedit deja eficienţa. Preşedintele Iohannis va sublinia şi că România sprijină derularea activităţilor Iniţiativei în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.

„Klaus Iohannis va evidenţia, totodată, importanţa pentru România a iniţiativelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul mediu de securitate european”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

România a găzduit în 2018, la Bucureşti, al treilea Summit al Iniţiativei, ocazie cu care au fost adoptate decizii esenţiale pentru viitorul acesteia, precum: lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (cu peste 600 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din statele participante la Iniţiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale); lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M (prin semnarea Declaraţiei comune de înfiinţare a acestei reţele de către 7 Camere de Comerţ din cele 12 state participante); iniţierea procedurii de lansare a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenţie privind Fondul de Investiţii al I3M de către 6 instituţii de profil din cele 12 state participante).

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Partenerii noștri