Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi. Până acum au fost înrolați în armată peste un milion de ucraineni
Ucrainenii sunt chemați în continuare la arme. Parlamentul de la Kiev a votat prelungirea mobilizării generale. Ucraina are în vedere recrutarea a circa 160.000 de noi soldaţi pentru a completa efectivele armatei.
Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
În perioada scursă din februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, „au fost înrolaţi în total 1.050.000 de cetăţeni”, a spus secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksandr Litvinenko. Conform acestuia, „este prevăzută mobilizarea a încă 160.000 de persoane”. Acest nou val de mobilizare se va desfăşura pe parcursul a trei luni, a precizat pentru AFP o sursă ucraineană de securitate, potrivit Agerpres.
Potrivit agenţiei DPA, un general ucrainean, Dmitro Marcenko, a afirmat într-un dialog cu un fost deputat că frontul din regiunea Doneţk a cedat, din cauza lipsei de arme, muniţii şi efective.
După mai mult de doi ani şi jumătate de război cu Rusia, armata ucraineană are nevoie de noi soldaţi în rândul trupelor sale diminuate şi epuizate. Dacă primele luni ale invaziei ruse au fost marcate de un elan patriotic, numeroşi voluntari venind atunci în rândurile armatei, aceasta trebuie să se bazeze acum pe mobilizarea obligatorie, care a condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea responsabililor şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai un pachet legislativ care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani. Autorităţile au sperat astfel să înroleze în armată zeci de mii de noi soldaţi, dar problema este departe de a fi soluţionată, sistemul de recrutare fiind considerat corupt şi ineficient.
Nici Kievul şi nici Moscova nu publică informaţii despre numărul victimelor proprii în acest război. Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, o estimare confidenţială ucraineană, care datează însă de la începutul acestui an, indica până atunci circa 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi în rândurile armatei ucrainene. Pentru tabăra rusă, o estimare făcută de presa rusă de opoziţie pe baza datelor notariale arată cel puţin 120.000 de morţi, în timp ce serviciile secrete occidentale au estimări variabile, unele mergând până la 200.000 de morţi şi 400.000 de răniţi.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News