Live

Japonia cere în instanță dizolvarea bisericii investigate după uciderea fostului premier Shinzo Abe

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul japonez al culturii, Masahito Moriyama, face anunțul la o conferință de presă, după o ședință a Consiliului Persoanelor Juridice Religioase, care a avut loc pentru a examina cererea de ordin de dizolvare împotriva Bisericii Unificării, la Tokyo, Japonia. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul japonez a cerut unei instanțe să dispună dizolvarea Bisericii Unificării, care a fost investigată după asasinarea fostului premier Shinzo Abe. Biserica a fost anchetată timp de un an, la ordinul actualului premier, Fumio Kishida, relatează presa locală, transmite BBC.

Moartea premierului Abe, din iulie anul trecut, care a fost ucis de un bărbat, a adus în centrul atenției Biserica Unificării, cunoscută mai popular ca „Moonies”.

Shinzo Abe, prim-ministru al Japoniei în 2006-2007 şi apoi din 2012 până în 2020, ţinea un discurs în apropierea unei gări din oraşul Nara, la o manifestare electorală, pe 8 iulie 2022, când a fost împuşcat mortal, fiind lovit de două gloanţe în gât. Acesta a murit în aceeași zi în urma rănilor suferite.

Imagine de la înmormântarea de stat a fostului prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe, în Nippon Budokan din Tokyo, pe 27 septembrie 2022. Sursa foto: Profimedia Images

Atacatorul primului ministru, Tetsuya Yamagami, a spus că Biserica Unificării a falimentat-o pe mama sa și l-a învinuit pe Shinzo Abe că a promovat-o.

Biserica susține că a fost criticată pe nedrept pentru asasinarea premierului

Ancheta, care a fost ordonată de actualul premier al Japoniei, Fumio Kishida, a durat un an.

Dacă va fi dizolvată, Biserica Unirificării își va pierde beneficiile fiscale, dar va putea în continuare să funcționeze ca organizație.

Yamagami a susținut că mama lui a fost forțată să doneze bisericii, unde a fost membră timp de trei decenii. Acuzații similare au făcut obiectul unor procese de-a lungul timpului, în valoare de milioane de dolari.

Conform legii japoneze privind corporațiile religioase, un ordin religios poate fi dizolvat dacă acțiunile sale sunt „recunoscute în mod clar ca dăunătoare substanțial bunăstării publice”.

Ministerul Educației din Japonia a cerut anterior Tribunalului Districtual din Tokyo să amendeze biserica pentru că nu a răspuns întrebărilor despre activitățile sale.

Relația lui Abe cu biserica a făcut obiectul multor speculații înainte de moartea sa, în special pe rețelele de socializare.

El a apărut de la distanță ca vorbitor la un eveniment legat de biserică în 2021. S-a spus că bunicul său - tot un fost prim-ministru - ar fi fost aproape de biserică datorită poziției sale anticomuniste.

Fondată în Coreea de Sud în 1954, Biserica Unificării este cunoscută pentru organizarea de nunți în masă. Membrii săi sunt cunoscuți mai frecvent ca „Moonies”, după răposatul său fondator Sun Myung Moon.

Ceremonie de căsătorie organizată de Biserica Unificării pentru 4000 de cupluri, în Coreea de Sud. Sursa foto: Profimedia Images

Biserica lui Moon a pătruns în Japonia în anii 1960 și a cultivat legături cu politicienii pentru a-și crește adepții și reputația, spun cercetătorii.

Biserica Unificării este descrisă de critici drept „un cult”

Biserica s-a confruntat cu mai multe procese din partea membrilor care susțin că au fost forțați să doneze bisericii. Avocații lor spun că reclamanții au pierdut cel puțin 5,4 miliarde de yeni (39 de milioane de dolari) în ultimii cinci ani.

O investigație internă a Partidului Liberal Democrat al prim-ministrului în funcție Fumio Kishida a constatat că 179 din cei 379 de parlamentari au interacționat cu Biserica Unificării.

Kishida le-a ordonat ulterior parlamentarilor LDP să întrerupă legăturile cu Biserica Unificării și, de asemenea, a subliniat că nu are legături personale cu grupul.

În octombrie anul trecut, el a ordonat o anchetă asupra bisericii - după ce a rezistat anterior apelurilor de a face acest lucru - și a spus că „ia în serios” acuzațiile că biserica și-a exploatat adepții pentru bani.

Puterea bisericii „foarte problematice” ar putea fi diminuată considerabil, a spus profesorul Yoshihide Sakurai de la Universitatea Hokkaido, care a scris o carte despre Biserica Unificării și este expert în probleme de cult.

Publicul va deveni precaut la ea, în timp ce va fi considerat scandalos ca politicienii să aibă o relație cu aceasta, a spus prof. Sakurai.

Totuși, biserica are încă zeci de organizații politice și de afaceri afiliate, inclusiv companii care editează ziare, agenți de turism și comercianți cu amănuntul, iar operațiunile acestora nu pot fi oprite prin ordin judecătoresc, a spus el.

Profesorul Sakurai a spus că instanța s-ar putea să nu aibă motive pentru un ordin de dizolvare.

„Zeci de mii de adepți încă susțin că s-au alăturat bisericii prin alegerea lor și continuă să participe la activitățile acesteia. Va fi destul de dificil pentru instanță să găsească organizația vinovată de a fi o grupare criminală”, a spus el.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Partenerii noștri