Live

ISW: Cum se folosește Putin de BRICS să scape de sancțiunile occidentale și să intensifice războiul cu Ucraina în același timp

Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Treizeci și șase de lideri mondiali, inclusiv din Republica Populară Chineză (RPC), India, Africa de Sud și Iran, au sosit la Kazan, Republica Tatarstan, pentru cel de-al 16-lea summit anual BRICS, în timpul căruia Rusia va încerca probabil să creeze mecanisme pentru a-și consolida eforturile militare în Ucraina, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Ukrainskaia Pravda

„Este probabil ca Rusia să folosească summitul BRICS ca o oportunitate de a-și consolida legăturile globale cu statele non-occidentale și, probabil, de a încheia acorduri și mecanisme comerciale prin care își poate sprijini eforturile militare din Ucraina, atenuând în același timp impactul sancțiunilor occidentale”, arată ISW.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ministrul taliban al Comerțului și Industriei, Nuruddin Azizi, viceprim-ministrul sârb Aleksandar Vulin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți lideri mondiali au sosit, de asemenea, la Kazan marți.

Întâlnire cu Xi Jinping

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping în marja summitului BRICS, în timpul căruia ambii lideri au subliniat importanța relațiilor dintre Rusia și China, iar Xi a precizat că BRICS este un format pentru cooperarea strategică globală.

Vladimir Putin și Xi Jinping. Foto: Profimedia

„Situaţia internaţională trece prin schimbări şi turbulenţe importante, dar asta nu poate diminua convingerea mea în alegerea strategică neclintită a celor două ţări”, a declarat Xi Jinping la începutul summitului.

Preşedintele chinez a subliniat că, în pofida transformărilor tectonice fără precedent în ultimele secole, prietenia profundă dintre chinezi şi ruşi şi simţul datoriei lor ca mari puteri rămân „inalterabile”.

Xi i-a mulţumit lui Putin pentru invitaţia de a vizita capitala tătară şi a reamintit că este a treia întâlnire pe care cei doi lideri o au în acest an.

Sfidarea lui Modi

Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu prim-ministrul indian Narendra Modi și cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, cu care a discutat despre relațiile bilaterale, crearea unei ordini mondiale multipolare și utilizarea monedelor naționale în decontările comerciale reciproce.

Vladimir Putin și Narendra Modi. Foto: Profimedia

Modi a reiterat necesitatea de a găsi o soluție pașnică „cât mai rapidă” la războiul din Ucraina și a reafirmat rolul Indiei ca potențial mediator.

„Conflictele - credem noi - trebuie rezolvate exclusiv pe cale paşnică. Susţinem în totalitate eforturile pentru restaurarea rapidă a păcii şi stabilităţii”, a declarat Modi la începutul întâlnirii sale cu Putin.

Modi a explicat că este „în contact permanent” cu Vladimir Putin, care a salutat, la rândul său, „parteneriatul strategic” dintre cele două ţări, cu ocazia acestui summit, prilej utilizat de preşedintele rus pentru a demonstra eşecul politicii occidentale de izolare şi de sancţiuni împotriva ţării sale.

Ministrul indian de Externe, Vikram Misri, a declarat marți că India a adus înapoi 85 de cetățeni indieni care s-au alăturat involuntar armatei ruse pentru a lupta în Ucraina și că Modi va negocia cu autoritățile ruse pentru întoarcerea a încă 20 de cetățeni indieni în timpul summitului BRICS.

Această reuniune BRICS survine în timp ce Moscova câştigă teren pe front în Ucraina şi şi-a consolidat alianţele cu adversarii principali ai SUA: China, Iran şi Coreea de Nord.

Kremlinul consideră „crucial” să demonstreze că „există o alternativă la presiunea occidentală (...) şi că lumea multipolară este o realitate”, comentează analistul politic rus Konstantin Kalaciov.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kaja Kallas, viitoarea șefă a diplomației europene, avertizează PE că „visul imperialist al Rusiei nu a murit niciodată”

Rușii iau cu asalt alte patru localități din Donbas. Ucrainenii au respins peste 50 de atacuri într-o singură zi

SUA sunt îngrijorate de o ingerință rusă în turul doi al alegerilor din R. Moldova. Avertismentul secretarului de stat american

Serviciile secrete americane susțin că Rusia se află în spatele dezinformărilor legate de Tim Walz

Partenerii noștri