Într-o lună, Israelul aproape a învins valul patru al pandemiei. Cât se așteaptă virusologii să dureze perioada de „liniște”
Într-o lună, Israelul a reușit să dea înapoi valul al patrulea al pandemiei de COVID. La 14 septembrie erau peste 10 mii de cazuri noi, cea mai mare valoare de la începutul pandemiei, dar în 14 octombrie israelienii au reușit să ajungă la 1.600, iar trendul indică o scădere.
Oficialii de la Ierusalim văd deja victoria în lupta cu valul patru. Numărul de noi infectări au scăzut cu 80 la sută, față de vârful din septembrie. Iar cazurile grave s-au înjumătățit.
Cum a reușit Israelul să obțină rezultate atât de rapide împotriva valului patru? Prin doza booster, certificatul verde și purtarea obligatorie a măștii. Nu a fost impusă carantina și nici nu a fost închisă economia, însă 5,7 milioane de israelieni - dintr-o populație totală de circa 8,5 milioane - au primit două doze de vaccin. Iar două treimi dintre ei au făcut și boosterul (doza a treia).
„Au fost obligativitatea purtării măștii, certificatele verzi, certificatele de vaccin, testarea masivă cu teste antigen și PCR. Dar, fără îndoială, factorul care a avut cel mai mare impact la scăderea valului Delta a fost campania masivă de vaccinare cu doză booster”, a explicat Ran Balicer - șeful comisiei de experți a guvernului.
Premierul Naftali Bennett: O realizare incredibilă
„Suntem deja pe finalul valului Delta și asta fără o zi de închidere, este o realizare incredibilă”, a jubilat premierul Naftali Bennett.
Guvernul a evitat carantina generală, care a fost aplicată în timpul valurilor anterioare. Această măsură extremă a fost evitată deoarece populația a respectat celelalte restricții. Executivul a numit această strategie „Să învățăm să trăim cu COVID”.
Informațiile strânse până acum au arătat că doza trei a scăzut capacitatea de răspândire a virusului la toate categoriile de vârstă. Iar această injecție suplimentară ar urma să ofere protecție pentru mai mult timp.
„Putem să vedem că oamenii care nu sunt vaccinați sunt mai bolnavi, tinerii vin aici foarte bolnavi”, a declarat Yael Haviv-Yadid, șefa ATI de la Centrul Medical Sheba, confirmând o realitate verificată deja în mai multe țări, inclusiv în România.
Unul dintre virusologii de top ai Israelului se așteaptă că țara să aibă acum 6-8 luni de liniște, adică va fi prevenită răspândirea de noi variante. Oficialii de la Ierusalim speră că și alte țări vor învața din această lecție.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News