Mărturiile angajaților din crematoriile indiene sugerează că numărul morților de COVID este mai mare. Cuptoarele încep să se topească
Cuptoarele unui crematoriu din Gujarat, India, au funcționat fără pauză de când a început pandemia, iar părțile metalice au început să se topească.
„Lucrăm non-stop, la capacitate de 100% pentru a incinera corpurile la timp”, a declarat pentru Reuters Kamlesh Sailor, președintele companiei care deține crematoriul din orașul Surat.
Cu spitalele pline și cu stocuri minime de oxigen și medicamente anti-COVID, într-o țară în care sistemul de sănătate avea oricum probleme, mai multe orașe importante anunță un număr mult mai mare de incinerări și înmormântări decât numărul oficial al morților COVID-19, potrivit surselor locale.
India a înregistrat luni un record de 273.810 de cazuri noi și 1.619 decese. Numărul total al îmbolnăvirilor a depășit deja 15 milioane, fiind al doilea după SUA.
Însă cifrele îmbolnăvirilor și a deceselor sunt puse sub semnul întrebării.
Un înalt oficial din domeniul Sănătății a spus că numărul de incinerări ar fi putut să crească din cauza faptului că se apelează la protocoalele COVID „chiar dacă există 0,1% probabilitate ca persoana să fie pozitivă”.
„În multe cazuri, pacienții vin la spital în stare critică și mor înainte de a fi testați și există chiar și cazuri în care persoanele sunt aduse la spital deja decedate și nu știm dacă sunt sau nu infectate”, a declarat oficialul pentru sursa citată.
Bhramar Mukherjee, profesor de biostatistică și epidemiologie la Universitatea din Michigan, a spus că în multe părți din India este haos în raportări și există un soi de „negate a datelor”.
„Totul este atât de încurcat. Se pare că nimeni nu înțelege foarte clar situația și asta este foarte grav”, a spus Bhramar Mukherjee.
În Surat, cel de-al doilea oraș ca mărime din Gujarat, crematoriul Sailorului Kurukshetra și al doilea crematoriu cunoscut sub numele de Umra au incinerat, în ultima săptămână, peste 100 de corpuri pe zi în cadrul protocoalelor COVID, cu mult peste cifra oficială de decese zilnice din cauza COVID, care este de aproximativ 25.
Prashant Kabrawala, administrator al companiei care deține cel de-al treilea crematoriu al orașului - Ashwinikumar - a refuzat să spună câte incinerări a făcut în baza protocoalelor COVID, însă spune că numărul lor s-a triplat în ultimele săptămâni.
„Am legătură cu acest crematoriu încă din 1987 și sunt implicat în funcționarea lui de zi cu zi din 2005, dar nu am văzut atât de multe cadavre aduse niciodată”, nici măcar atunci când a apărut un focar de ciumă bubonică, în 1994, și nici după inundațiile din 2006.
Purtătorii de cuvânt ai guvernului din Gujarat nu au vrut să comenteze situația.
India nu este singura țară din lume unde statisticile pandemiei sunt puse sub semnul întrebării. Însă, mărturiile angajaților de la crematorii care spun că lucrează non-stop sugerează că în India sunt raportate mai puține decese decât se înregistrează de fapt.
În Lucknow, capitala statului nordic Uttar Pradesh, datele de la cel mai mare crematoriu în care ajung exclusiv victime COVID, Baikunthdham, arată că numărul incinerărilor este dublu față de numărul de decese din cauza COVID raportate în oraș, în condițiile în care în oraș există și un al doilea crematoriu, care incinerează, de asemenea, victime COVID.
În plus, comunitatea musulmană, care reprezintă un sfert din populația orașului, își înmormântează morții.
Șeful crematoriului Azad a declarat că numărul incinerărilor în cadrul protocoalelor COVID a crescut de cinci ori în ultimele săptămâni „Lucrăm zi și noapte”, a spus el. „Incineratoarele funcționează non stop, dar totuși se așteaptă”.
Situații similare au fost raportate în mai multe zone din India.
Mai puțin de un sfert din decesele din India sunt certificate din punct de vedere medical, în special în zonele rurale, ceea ce înseamnă că este posibil ca adevărata rată a mortalității din cauza COVID în multe din statele indiene să nu fie cunoscută niciodată.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News