Live

Incident în Marea Baltică: O navă rusă a tras asupra unui elicopter al forţelor armate germane

Data publicării:
Elicopter al forțelor aeriene germane. Foto: Profimedia

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a informat miercuri, pe scurt, cu privire la un incident între o navă rusă şi un elicopter al forţelor armate germane în Marea Baltică, fără a oferi mai multe detalii, potrivit EFE.

„Este vorba de cabluri avariate, care în realitate nu se rup aşa, pur şi simplu. Este vorba de canale GPS bruiate, de petroliere care eludează în mod ilegal sancţiunile impuse, este vorba de incidente ce implică elicoptere, care vin de asemenea din Germania şi în care brusc se trage dinspre aceste petroliere”, a afirmat Baerbock, referindu-se la „ameninţările hibride” în marja reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles.

Ulterior, media germane au relatat că echipajul unui vas rusesc a tras cu muniţie de semnalizare împotriva unui elicopter al forţelor armate germane aflat într-o misiune de recunoaştere.

În acest context, şefa diplomaţiei germane a subliniat că menţinerea păcii necesită o „mai bună cooperare împotriva atacurilor hibride, împotriva ordinii de pace europene, în special în regiunea Marii Baltice”, notează EFE, citată de Agerpres.

Pe platforma de socializare X, Annalena Baerbock a declarat, în urma relatărilor din presă, că Rusia îşi extinde atacurile hibride în zona Mării Baltice şi că, în consecinţă, NATO îşi va consolida monitorizarea şi protecţia infrastructurilor critice. Preşedintele rus Vladimir „Putin atacă ordinea noastră de pace cu atacuri hibride”, a scris ea pe X.

Într-o conferinţă de presă periodică, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Michael Stempfle, a refuzat să comenteze acest incident, dar a remarcat că, din când în când, există „încălcări ale normelor pe mare sau în spaţiul aerian”.

„În astfel de cazuri este important ca marina şi forţele aeriene să reacţioneze într-un mod raţional, dezescaladând” şi a asigurat că, de fapt, acestea „acţionează întotdeauna într-un mod foarte profesionist”.

În declaraţii pentru EFE, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Apărării s-a limitat să spună că din „motive de securitate militară” în general şi, independent de eventualele cazuri individuale, nu se fac publice informaţii despre aspecte operaţionale.

Anterior, agenţia de presă Reuters l-a citat pe un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, care nu a putut confirma incidentul.

Rusia nu a reacţionat deocamdată la aceste informaţii.

Ca regulă generală, utilizarea muniţiei de semnalizare este obişnuită numai în situaţii de urgenţă.

Luna trecută, două cabluri submarine - unul care leagă Finlanda de Germania şi celălalt care leagă Suedia de Lituania - au fost avariate în mai puţin de 24 de ore, ceea ce l-a determinat pe ministrul german al apărării, Boris Pistorius, să declare că este de presupus că a fost vorba de sabotaj. Suedia, Germania şi Lituania au lansat anchete penale săptămâna trecută vizând nava chineză Yi Peng 3, care a părăsit portul rus Ust-Luga pe 15 noiembrie. Rusia a negat orice responsabilitate pentru cablurile avariate. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine și a descuraja orice tentativă de sabotaj

Ancora petrolierului Eagle S, suspectat că a tăiat cablul submarin Estlink 2, a fost recuperată din Golful Finlandei

Autorităţile finlandeze fac percheziții pe nava din „flota fantomă” a Rusiei, confiscată în Marea Baltică

Peste 130 de persoane au fost salvate de salvamontiști, în ultimele 24 de ore. Ce trebuie să faci dacă asiști la un incident pe munte

Partenerii noștri