Live

Video&Foto Imagini emoționante cu momentul în care deținuții eliberați de Putin au aterizat în SUA. Au fost așteptați de Biden și Kamala Harris

Data actualizării: Data publicării:
Evan Gershkovich a fost întâmpinat de familie și prieteni. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva au ajuns vineri dimineață (ora României) în SUA, în urma unui schimb istoric de prizonieri cu Rusia, potrivit BBC. Toți trei au fost întâmpinați de familiile lor, președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

Foştii deţinuţi pe nedrept din Rusia, Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, au sosit la bordul unui avion care a aterizat în jurul orei locale 23:40 (07:40, ora României) la baza militară Andrews, lângă Washington.

Evan Gershkovich, reporter la The Wall Street Journal, era deţinut în Rusia din martie 2023. Alsu Kurmasheva, jurnalistă la Radio Europa Liberă era, de asemenea, încarcerată în Rusia de anul trecut, în timp ce Paul Whelan se afla în închisoare de la sfârşitul anului 2018 pentru spionaj.

Președintele Biden a transmis: „Imaginați-vă cum v-ați simți cu toții dacă ați fi ținuți captivi pe nedrept și ați avea copii acasă”.

„Imaginați-vă că sunteți într-o închisoare, fără să știți [dacă] veți ajunge vreodată acasă, întrebându-vă ce se întâmplă cu copiii voștri, cum se culcă noaptea plângând, cum te doare în fiecare noapte, în fiecare zi în care ești plecat. Contează”, a adăugat el, potrivit BBC

Kamala Harris l-a lăudat pe președintele Biden spunând că este „foarte recunoscătoare pentru președintele nostru și pentru ceea ce a făcut. Ce a fost capabil să facă pentru a reuni aliații în multe probleme, și în special în aceasta”, a declarat ea presei.

Aceasta a salutat, de asemenea, „importanța de a avea un președinte care înțelege puterea diplomației”.

Președintele Biden le-a mulțumit aliaților săi despre care a spus că au făcut „cel mai dur apel” pentru eliberarea prizonierilor. El a vorbit și despre importanța acestei zile pentru familiile care au fost despărțite de cei dragi.

Harris, la rândul său, a declarat că eliberarea este dovada „unui președinte care înțelege puterea diplomației”.

Schimb istoric de prizonieri 

Serviciile de informaţii turce „au efectuat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima perioadă”, a anunţat în cursul zilei de joi Preşedinţia turcă. Indicii în acest sens existau deja de câteva zile, însă surpriza a fost amploarea schimbului de ostatici. Acordul a dus la eliberarea a 16 persoane deţinute în Rusia şi Belarus, în schimbul a 10 ruşi (opt adulţi şi doi copii) care erau încarceraţi în Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia şi Norvegia, fiind cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece.

Citește și: Cine sunt cei eliberați în cel mai mare schimb de prizonieri Rusia-Occident de la Războiul Rece încoace. SUA au publicat lista completă

La rândul lor, ruşii eliberaţi, inclusiv presupusul agent FSB Vadim Krasikov, care ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în Germania pentru uciderea unui separatist cecen, au fost întâmpinaţi joi seara la Moscova de preşedintele Vladimir Putin în persoană.

La Casa Albă, înconjurat de familiile americanilor eliberaţi, preşedintele Joe Biden salutase anterior „deciziile curajoase” luate de aliaţii europeni pentru a face posibil acest schimb „istoric”, lăudând „concesiile semnificative” făcute de Germania şi coordonarea asigurată de Turcia.

Primindu-i, joi seara, la Köln, pe unii dintre foştii deţinuţi eliberaţi de Rusia şi Belarus, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aceştia „s-au temut pentru viaţa lor”. Printre aceştia se numărau Rico Krieger, un german condamnat în Belarus pentru „terorism” şi „mercenariat”, şi opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la sfârşitul anului 2022 în Rusia la opt ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea crimelor atribuite Moscovei în Ucraina. Cancelarul Scholz a mărturisit însă că decizia de eliberare a presupusului agent FSB Krasikov a fost „dificilă”, dar a „salvat vieţi”.

Joe Biden s-a declarat încântat de „iscusinţa diplomatică” a acestui schimb amplu.

„De la Războiul Rece încoace, nu au mai fost schimbate atât de multe persoane în acest mod”, a adăugat consilierul său pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, şi „după ştiinţa noastră, nu a existat niciodată un schimb care să implice atât de multe ţări”, a punctat el.

Casa Albă a dezvăluit, de asemenea, că a lucrat luni de zile pentru a obţine eliberarea fostului inamic numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în februarie într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.

„Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite”, a precizat Ankara, care i-a împărţit în şapte avioane. Cei „doi minori” ar fi copiii unui cuplu de spioni ruşi, Artem Viktorovici Dulţev şi Anna Valerevna Dulţeva, care au fost arestaţi în Slovenia la sfârşitul anului 2022. Copiii se aflau în plasament, potrivit presei slovene.

Acesta este primul schimb între Moscova şi Occident de la eliberarea, la sfârşitul anului 2022, a baschetbalistei americane Brittney Griner, care era deţinută în Rusia pentru trafic de droguri, în schimbul eliberării cunoscutului traficant de arme rus Viktor Bout, care era încarcerat în Statele Unite.

Editor : Cristina Sava

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri