Live

Video Hezbollah a bombardat nordul Israelului, IDF a răspuns cu atacuri aeriene în sudul Libanului. Netanyhu și-a amânat plecarea la ONU

Data actualizării: Data publicării:
Urmările bombardamentelor Hezbollah asupra nordului Israelului. Foto: Profimedia

Hezbollah a lansat duminică „zeci de rachete Fadi 1 şi Fadi 2” spre baza aeriană Ramat David din nordul Israelului. Armata israeliană confirmă atacurile, precizând că alarmele au sunat azi-noapte în nordul Israelului, și a răspuns cu lovituri aeriene asupra țintelor din sudul Libanului. Premierul Benjamin Netanyhu și-a amânat plecarea la Adunarea Generală ONU, unde urmează să țină un discurs la sfârşitul săptămânii viitoare.

Stare de alertă în spitale

ACTUALIZARE 13.40: Spitalele din nordul Israelului vor muta pacienţii în adăposturi subterane, conform instrucţiunilor primite în acest sens de la armată, informează duminică presa locală.

Spitalul Rambam din Haifa, cel mai mare din regiune, dispune din 2014 de un buncăr situat la peste 16 metri adâncime în subsol, unde pot fi îngrijiţi până la 1400 de pacienţi, atât militari, cât şi civili. Adăpostul, folosit de obicei ca parcare, este protejat şi împotriva atacurilor biologice şi chimice, arată site-ul de internet al instituţiei.

Sute de mii de israelieni s-au refugiat în cursul dimineţii de duminică în adăposturi, în aceeaşi regiune vizată de rachete lansate din Liban de mişcarea islamistă şiită Hezbollah, susţinută de Iran.

Atacuri reciproce Israel - Hezbollah

Rachetele, spune Hezbollah, sunt un răspuns la atacurile repetate ale Israelului în Liban, care au dus la moartea „multor civili”.

Hezbollah a anunţat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa, în nordul Israelului, şi asupra bazei Ramat David a aviaţiei militare israeliene - obiectivul aflat la cea mai mare distanţă în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităţilor.

Islamiştii şiiţi susţinuţi de Iran au comunicat că barajele de foc reprezintă primele represalii la exploziile unor dispozitive de comunicaţii care au ucis zeci de luptători Hezbollah din Liban şi au rănit câteva mii, marţi şi miercuri.

Din Irak, militanţi aflaţi de asemenea în relaţii cu Teheranul au revendicat un atac cu dronă explozivă împotriva Israelului.

Armata israeliană, care a prezentat imagini cu incendii provocate de rachetele Hezbollah, a precizat că alarmele aeriene au sunat în nordul Israelului pentru a treia noapte la rând.

La rândul ei, aviaţia militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului.

Militarii afirmă că au lovit circa 290 de ţinte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Schimburile de focuri între israelieni şi islamiştii libanezi escaladează la mai puţin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulţi comandanţi din Hezbollah a ucis cel puţin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care şi-au pierdut viaţa vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, şi un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Duminică dimineaţa, Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările publice în mai multe zone din nord şi de pe înălţimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban şi Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.

Netanyahu şi-a amânat plecarea la reuniunea ONU

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a amânat călătoria la New York pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe fondul escaladării tensiunilor cu Hezbollah, relatează CNN, potrivit News.ro.

Premierul îşi amânase deja plecarea de marţi pentru miercuri, dar „deocamdată” intenţionează să plece vineri, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Netanyahu urmează să vorbească la Adunarea Generală la sfârşitul săptămânii viitoare.

Israelul închide pentru 45 de zile biroul Al Jazeera din Cisiordania

Televiziunea Al Jazeera a anunţat că forţele israeliene au făcut duminică o razie la sediul său din Ramallah, în Cisiordania ocupată, şi au emis un ordin de închidere a postului timp de 45 de zile, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Un militar israelian l-a informat pe şeful biroului, Walid al-Omari, că măsura e fost luată printr-o hotărâre judecătorească şi le-a ordonat jurnaliştilor să îşi ia toate camerele de filmat şi să părăsească sediul imediat. Televiziunea a transmis imagini cu soldaţii care intrau în redacţie mascaţi şi înarmaţi.

Al-Omari a precizat că Al-Jazeera, înfiinţată de Qatar, este acuzată în ordinul de închidere de „incitare şi susţinere a terorismului”. Armata israeliană nu a comentat imediat.

În 12 septembrie, guvernul israelian a revocat acreditările mai multor jurnalişti de la Al Jazeera; postul este interzis în Israel, unde redacţia a fost închisă încă din 5 mai. Parlamentul israelian a adoptat la începutul lui aprilie o lege care permite Israelului să ia măsuri împotriva presei străine care „afectează securitatea statului”; închiderea pe 45 de zile este una din măsurile prevăzute şi poate fi reînnoită. În cazul Al Jazeera, interdicţia pe teritoriul israelian a fost deja prelungită de patru ori de un tribunal din Tel Aviv - ultima oară, în 11 septembrie.

Până acum însă, nu fusese afectată activitatea televiziunii respective în teritoriile palestiniene - Cisiordania şi Fâşia Gaza - de unde jurnaliştii relatau despre războiul între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Militarii israelieni i-au acuzat de mai multe ori pe unii angajaţi ai Al-Jazeera că sunt „agenţi terorişti” afiliaţi ai Hamas sau ai unei alte organizaţii palestiniene aliate cu aceasta, Jihadul Islamic. Televiziunea respinge acuzaţiile şi susţine că Israelul acţionează ţintit împotriva reporterilor de teren din Gaza.

SUA îndeamnă cetăţenii americani să părăsească Libanul

Ambasada SUA în Liban îi îndeamnă pe cetăţenii americani să părăsească Libanul atât timp cât sunt disponibile zboruri comerciale, din cauza conflictului actual dintre Israel şi Hezbollah, relatează CNN.

Departamentul de Stat al SUA a emis sâmbătă o recomandare de călătorie actualizată, avertizând americanii: „Nu călătoriţi în Liban din cauza criminalităţii, terorismului, tulburărilor civile, răpirilor, minelor de teren neexplodate şi a riscului de conflict armat”.

Avertizarea de nivel patru - cea mai ridicată emisă de Departamentul de Stat - precizează că cetăţenii americani aflaţi în sudul Libanului, în apropierea graniţelor cu Siria sau în aşezările de refugiaţi ar trebui „să părăsească imediat aceste zone”, citând potenţialele atacuri transfrontaliere şi confruntările dintre forţele de securitate şi grupurile „extremiste”.

Cei care decid să rămână în ţară ar trebui să fie pregătiţi să se adăpostească la faţa locului în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, se arată în alertă.

Citește și: „Există vreun loc sigur?” Întrebarea locuitorilor din Beirut după confruntările mai intense dintre Israel și Hezbollah

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Există vreun loc sigur?” Întrebarea locuitorilor din Beirut după confruntările mai intense dintre Israel și Hezbollah

Serviciile secrete din Ungaria o interoghează pe misterioasa patroană a firmei care are legături cu pagerele explodate în Liban

Hezbollah anunță moartea a încă unui comandant. Nordul Israelului este atacat cu rachete

Israelul a ucis doi lideri importanți Hezbollah. SUA puseseră o recompensă de 7 milioane de dolari pe capul lui Ibrahim Aqil

Partenerii noștri