Live

Germania a blocat planul UE de interzicere a importurilor de cărbune din Rusia (Reuters)

Data publicării:
PSD susține că CET Paroșeni și minele Lupeni și Lonea ar trebui menținute în funcțiune. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a luat în discuție interzicerea importului de cărbune din Rusia încă din faza în care Moscova disloca trupe la granițele Ucrainei, însă Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus, scrie Reuters, citând două surse apropiate subiectului. 

Factorii de decizie politică ai Uniunii Europene au început încă din decembrie anul trecut să lucreze la noi sancțiuni împotriva Rusiei, înainte de declanșarea invaziei asupra Ucrainei, iar în ianuarie au prezentat o primă listă de posibile măsuri împotriva Moscovei. 

Primele propuneri nu au inclus importurile de gaze și petrol, din cauza dependenței UE față de combustibilul din Rusia, însă au inclus interzicerea importului de cărbune, au declarat pentru Reuters doi diplomați europeni, sub condiția anonimatului.

Scopul era să-i demonstreze Rusiei că UE este serioasă în privința sancțiunilor pe energie, care sunt cele sensibile, deoarece lovesc direct atât Uniunea Europeană, cât și Rusia.

În același timp, interdicția ar fi fost în linie cu politica climatică a UE, care a pus cărbunele printre cele mai poluante surse de energie.

Însă Gemania, cea mai dependentă economie din UE de importurile de cărbune din Rusia, s-a opus, au arătat diplomații citați.

Reprezențanța permanentă a Germaniei la UE, care se ocupă și de negocierile privind sancțiunile, a refuzat să comenteze, mai precizează Reuters.

Germania, cel mai mare importator de cărbune rusesc

Pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, a fost anunțată și prima rundă de sancțiuni, care nu privea însă importurile de cărbune.

Nici următoarele trei runde de sancțiuni împotriva Rusiei nu au inclus cărbunele.

Însă acum, când UE este pe punctul de a-și asigura rezerve altenative de energie, inclusiv gaze din SUA, Germania și-ar putea schimba poziția.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat vineri că Germania și-a redus dependența față de cărbunele rusesc și speră să oprească de tot importurile până la toamnă.

Liderii UE au discutat și despre interdicția importurilor de petrol din Rusia, dar țările, inclusiv Germania, au criticat ideea.

În 2020, Germania era cel mai mare importator de cărbune din Rusia, potrivit datelor Eurostat.

Sursele citate de Reuters au mai spus că ideea privind interdicția importurilor de cărbune era în primele faze ale discuțiilor, când Germania a blocat-o. Propunerea nu a apărut într-un document formal privind restricțiile la importuri, 

În discuțiile care au urmat, Germania a arătat că nu poate sprijini un astfel de plan, au declarat sursele.

„Nu a fost un veto clar” din partea Berlinului, dar „a fost de ajuns pentru a nu include măsură în planul de propuneri”, a mai precizat unul dintre diplomații citați.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce au discutat Robert Fico și dictatorul Vladimir Putin. Mesajul liderului de la Kremlin pentru premierul slovac

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

Partenerii noștri