SUA și UE au anunțat vineri un acord major privind livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă.
Acordul ar prevede ca SUA să furnizeze UE cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul anului, în parteneriat cu alte națiuni, scrie BBC News.
UE a anunțat anterior că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.
CNN amintește că dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile rusești de energie, Europei i-a fost mult mai dificil să-și întrerupă aprovizionarea.
Grupul de lucru comun anunțat vineri de președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care are rolul de a consolida efortul de a îndepărta Europa de dependența de petrol și gaze rusești, are misiunea să lucreze și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea emisiilor de metan și utilizarea energiei curate.
Grupul, prezidat de reprezentanți ai Casei Albe și ai Comisiei Europene, va avea ca scop găsirea unor surse alternative de gaze naturale lichefiate și reducerea cererii generale de gaze naturale.
După anunțarea acordului, Joe Biden și Ursula von der Leyen au susținut împreună o conferință de presă, în care au dat mai multe detalii.
„SUA sunt un exportator net de energie, cu industrie locală puternică. Astăzi, am fost de acord asupra unui plan comun – să accelerăm progresul către energiile curate. Trebuie să reducem cererea globală a Europei pentru gaz. SUA vor oferi 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat. Comisia va lucra să depoziteze gazul pe tot continentul. Vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon. Vom crea o echipă comună pentru a implementa aceste schimbări, care va fi condusă de oameni din echipa Casei Albe și a Comisiei Europene. Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral”, a transmis președintele SUA.
Scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din SUA, a mai declarat liderul de la Casa Albă.
La rândul său, președinta Comisiei Europene a salutat încheierea acordului și criticat din nou Rusia pentru invazia din Ucraina.
„Suntem pregătiți să ținem piept războiului brutal al Rusiei. Sancțiunile își fac efectul în sistemul rusesc și îl lasă pe Putin fără resurse. Când lucrăm împreună, putem face diferența și suntem mai puternici. Până acum, 3,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina, jumătate dintre ei copii. Îi vom susține pe toți care au fost nevoiți să plece din casele lor. UE va aloca alte 3,4 miliarde de euro pentru acest scop. Vreau să spun poporului american că Europa este recunoscătoare pentru această susținere fermă, care ajută la întărirea securității energetice a Europei. Avem obiectivul de a reduce dependența de gaz rusesc, iar acest lucru va fi îndeplinit prin investiții în surse regenerabile, dar și prin diversificarea surselor de energie”, a declarat șefa executivului comunitar.
Războiul din Ucraina a determinat UE să se angajeze să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.
Casa Albă a spus că o eficiență energetică mai mare poate fi obținută imediat prin creșterea utilizării termostatelor inteligente și a pompelor de căldură.
UE a spus că reducerea dependenței prin economisirea de energie în locuințe poate înlocui până la 15,5 miliarde de metri cubi în acest an, iar accelerarea implementării energiei eoliene și solare poate înlocui până la 20 de miliarde de metri cubi. Scopul UE este de a economisi circa 170 de miliarde de metri cubi până în 2030 prin eficiență energetică și prin utilizarea energiei regenerabile.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 11 martie că liderii UE au căzut de acord ca în următoarele două luni să facă propuneri pentru eliminarea dependenței blocului comunitar de importurile de petrol și gaze din Rusia până în 2027.
Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021, livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi.
Citește și: Prețul gazelor scade în Europa după ce SUA au decis să livreze mai multe gaze lichefiate
Comparativ, anul trecut blocul comunitar a importat din Rusia aproximativ 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Comisia Europeană a prezentat recent o strategie care prevede reducerea cu două treimi a acestor importuri în 2022.
Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei precum și 46% din cele de cărbune. Luate la un loc, comerțul valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.
Citește și: Scholz: Întreruperea bruscă a importurilor de energie din Rusia va arunca Europa în recesiune
Editor : Marco Badea