Live

Franţa exportă în continuare pesticide interzise în Europa

Data publicării:
Foto: Shutterstock

O portiţă juridică permite companiilor să exporte pesticide produse în Franţa, dar care sunt interzise în Europa, arată o anchetă a jurnaliştilor de la emisiunea„Vert de rage”, preluată de AFP.

Chiar dacă producerea, depozitarea şi traficul produselor fitofarmaceutice interzise de UE este practic interzisă de o lege franceză, începând din data de 1 ianuarie 2022, din cauza efectelor nocive asupra sănătăţii şi mediului, textul actului normativ nu interzice şi exportul substanţelor active care intră în componenţa produselor fitofarmaceutice.

„E ca şi cum ai interzice pâinea, dar nu şi grâul”, a concluzionat Martin Boudot, prezentatorul emisiunii „Vert de rage”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Potrivit datelor colectate de ONG-ul elveţian Public Eye, în anul 2023, Franţa a aprobat exportul a 7.294 de tone de pesticide interzise de Bruxelles. Printre produsele interzise exportate de industria franceză figurează în principal picoxystrobin (3.000 de tone), un fungicid interzis din 2017, şi fipronil (1.400 de tone), un insecticid care provoacă decesul albinelor, potrivit ONG-ului Public Eye.

Emisiunea „Vert de rage” dedicată exporturilor franceze de pesticide interzise va fi difuzată în săptămânile următoare de postul francez de televiziune France 5, iar ulterior în alte ţări. În general, emisiunea „Vert de rage” este difuzată în aproximativ 15 ţări. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri