Fostul președinte american Jimmy Carter, în vârstă de 99 de ani, a participat la slujba ținută pentru soția sa, Rosalynn
Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, în vârstă de 99 de ani, a avut o rară apariție în public, ieri, la slujba ținută pentru soția sa Rosalynn, care a murit acum 10 zile la 96 de ani.
Adus în scaun cu rotile, Jimmy Carter, care se apropie de centenar, arăta fragil. A stat în primul rând, flancat de copiii săi, lângă sicriul acoperit cu flori al celei care i-a fost parteneră timp de aproape opt decenii. Pe picioare avea o pătură brodată cu portretul soției. Nu li s-a adresat celor prezenți.
Fostul președinte american s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer. În urmă cu 9 luni a decis să înceteze intervențiile medicale și să intre în îngrijire paliativă acasă.
La slujbă, primele două rânduri au fost completate de Joe Biden și prima doamnă Jill Biden; vicepreședinte Kamala Harris; fostul președinte Bill Clinton și fostele prime doamne Melania Trump, Michelle Obama, Hillary Clinton și Laura Bush.
Rosalynn Carter a jucat un rol important în timpul președinției soțului ei, care spunea despre ea că a fost partenerul lui egal în tot ceea ce a realizat vreodată.
Fosta primă doamnă a fost diagnosticată cu demență în luna mai și a fost internată la azilul unde trăiește soțul ei, în Georgia, cu doar două zile înainte de moartea ei.
Căsnicia ei de 77 de ani cu președintele Carter - care a servit la Casa Albă între anii 1977 și 1981 - rămâne cea mai lungă dintre toate căsniciile cuplurilor prezidențiale de până acum.
Ceremoniile de sărbătorire a vieții și moștenirii lui Rosalynn Carter au început luni, când trupul ei a fost mutat de la casa ei din orășelul Plains, la Atlanta. Procesiunea a făcut câteva opriri scurte pe parcurs, inclusiv la Universitatea de Stat din Georgia Southwestern, unde personalul a depus coroane de flori la o statuie dedicată ei.
Când soțul ei și-a început cariera politică în anii 1960 - mai întâi ca senator al statului Georgia, guvernator și mai târziu președinte al SUA - doamna Carter s-a concentrat pe creșterea gradului de conștientizare a sănătății mintale și reducerea stigmatului atașat persoanelor cu boli mintale.
În calitate de primă doamnă a Georgiei, a fost membră a unei comisii guvernamentale pentru îmbunătățirea serviciilor pentru bolnavii mintal, iar în calitate de primă doamnă a SUA a devenit președinte de onoare al Comisiei președintelui pentru sănătate mintală, care a fost cheia adoptării unui act din 1980 care a ajutat finanțarea centrelor locale de sănătate mintală.
După ce a părăsit Washingtonul, ea și soțul ei au fondat „Centrul Carter” în 1982, prin intermediul căruia și-a continuat activitatea de advocacy pentru sănătatea mintală, imunizarea timpurie în copilărie și alte cauze umanitare.
Cuplul a fost, de asemenea, o figură cheie în organizația de caritate „Habitat For Humanity”, ajutând la construirea de case pentru familiile aflate în nevoie.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News