Live

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, dat în judecată în Lituania pentru crime de război

Data publicării:
Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Foto: Getty Images

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a fost dat în judecată de șase lituanieni care îl acuză de crime de război împotriva independenţei Lituaniei. Cei care au intentat acțiunea în justiție sunt apropiaţi ai victimelor sângerosului atac sovietic din 13 ianuarie 1991.

Cu ocazia ceremoniilor de comemorare a 31 de ani de la acele confruntări, aceşti apropiaţi ai victimelor cer să se facă dreptate, scrie AFP. În timpul acelui atac, 14 civili neînarmaţi şi-au pierdut viaţa şi pese 700 de persoane au fost rănite. Mii de militanţi pro-independenţă s-au adunat în jurul turnului Radioteleviziunii şi altor clădiri-cheie din capitala Lituaniei, pentru a împiedica preluarea controlului de către ruşi.

Zeci de foști conducători din perioada sovietică au fost condamnați pentru crime de război

În 2019, un tribunal lituanian a condamnat zeci de responsabili din perioada sovietică pentru crime de război, însă procurorii ţării au refuzat să-l ancheteze pe Gorbaciov, astăzi în vârstă de 90 de ani şi care în acea perioadă conducea Uniunea Sovietică. Acest refuz a suscitat furia reclamanţilor.

Aceştia din urmă afirmă că fostul lider al URSS avea control asupra armatei sovietice, dar nu a reuşit să oprească această "crimă internaţională" împotriva lituanienilor, în căutarea libertăţii după 50 de ani de ocupaţie sovietică.

"Este clar că acţiunile forţelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov", a declarat Robertas Povilaitis, care şi-a pierdut atunci tatăl. Potrivit lui, procesul este "foarte important", însă dacă nu se ia în calcul responsabilitatea comandantului-şef "justiţia nu este completă".

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov, decedat în 2020, mai scrie sursa citată de Agerpres. În timp ce mai mulţi responsabili lituanieni din perioada sovietică au fost trimişi la închisoare, alţi suspecţi au scăpat în Rusia şi în Belarus.

Lituania şi celelalte două ţări baltice, Letonia şi Estonia, au obţinut recunoaşterea internaţională a independenţei lor mai târziu în 1991, după cinci decenii de ocupaţie sovietică, înainte de a adera la Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord în 2004.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Suedia și Lituania, afectate

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Duminică a câștigat alegerile din Lituania. Acum, nu mai este sigură că își dorește noul loc de muncă

Opoziţia de stânga conduce în alegerile parlamentare din Lituania, conform primelor rezultate

Partenerii noștri