Live

Financial Times: Rusia are un avantaj crucial în fața Ucrainei pe câmpul de luptă. „Este cheia victoriei în războiul dronelor”

Data publicării:
Rusia a folosit tot mai des sistemele sale de război electronic pentru a bruia rachetele de mare precizie și dronele lansate de armata ucraineană. Foto: Profimedia Images

Numărul mare de atacuri aeriene lansate de Rusia împotriva Ucrainei în perioada de Anul Nou și după sărbători a scos în evidență misiunea foarte dificilă a Kievului de a-și îmbunătăți tehnologia folosită în războiul electronic menit să bruieze și să devieze dronele și rachetele ghidate ale inamicului, scrie Financial Times. Ambele părți ale conflictului au investit mult în sisteme cu care să neutralizeze armatele de drone ale adversarului, dar Moscova are avantajul că a început să își dezvolte aceste capacități cu mult înainte de a invada Ucraina.

Forțele ucrainene fac, însă, toate eforturile pentru a-i ajunge pe ruși din urmă la acest capitol.

Mikola Kolesnik, comandantul unei unități de drone din armata ucraineană, a spus că duelurile în războiul electronic cu forțele ruse sunt aprigi și neîncetate – funcționează ca niște „foarfece invizibile care taie conexiunea unui aparat care este controlat de la distanță”.

Ucraina și Rusia folosesc zeci de mii de drone în fiecare lună. Ambele țări au apelat tot mai mult în ultimul an la drone ieftine, comerciale, dotate cu camere video și controlate de operatori cu ajutorul unei căști montate pe cap.

„Rușii au produs atât de multe în ultimul timp încât a devenit un pericol uriaș”, a spus și colonelul Ivan Pavlenko, șeful războiului electronic și cibernetic al armatei ucrainene. „Ceea ce se întâmplă aici, folosirea masivă a dronelor, este ceva nou... așa că războiul electronic devine tot mai important.”

Pavlenko le-a cerut aliaților să livreze mai multe echipamente care pot „suprima sau păcăli” sistemul de ghidare prin satelit (GNSS) folosit de Rusia în atacurile cu rachete ghidate și drone.

Era, de asemenea, important ca aliații din Occident să impună sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-i tăia accesul la amplificatoare, sintetizatoare și alte programe și componente necesare sistemelor de război electronic de înaltă tehnologie ale Rusiei.

Ucraina a reușit să găsească puncte slabe în rețeaua de sisteme de apărare antiaeriană și de război electronic ale Rusiei, ceea ce le-a permis să lanseze atacuri cu drone adânc în teritoriul rusesc unde au lovit baze aeriene, depozite și alte ținte, inclusiv Kremlinul. Captură foto: Twitter

Orice grup de tancuri și blindate poate fi depistat și distrus în câteva minute

Prezența extinsă a dronelor pe câmpul de luptă a fost unul dintre motivele pentru care mult-așteptata contraofensivă a Ucrainei de anul trecut nu a produs rezultate prea mari și pentru care războiul terestru este acum destul de static.

Orice grup de tancuri sau blindate poate fi depistat și distrus în doar câteva minute.

Rusia a folosit tot mai des sistemele sale de război electronic pentru a devia rachetele Himars și proiectilele ghidate Excalibur – muniție livrată de țările occidentale Ucrainei – de la traseul lor original.

Moscova își folosește capacitățile de război electronic și pentru a imita lansări de rachete și drone pentru a induce în eroare sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei și pentru a le repera poziția, potrivit lui Pavlenko.

Fără protecția acestor sisteme, trupele ucrainene sunt pradă ușoară pentru atacurile cu artilerie, bombelor și atacurilor kamikaze care sunt posibile doar cu ajutorul dronelor.

„Băieții noștri cădeau ca muștele”

Un soldat ucrainean s-a plâns de lipsa protecției oferită de războiul electronic care a făcut ca aproape toată unitatea lui să fie nimicită în câteva săptămâni de bombardamente intense pe frontul de est, în timp ce dronele îi „loveau ca pe niște țânțari”.

„Ce sistem de război radio-electronic?... nu aveam niciunul. Nici nu vreau să-mi amintesc de acele zile în tranșee. Băieții noștri cădeau ca muștele”, a adăugat el.

Generalul Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a avertizat în noiembrie că războiul electronic este „cheia victoriei în războiul dronelor” - și pentru a face din nou progrese pe linia frontului.

Sistemele de război electronic vin în multe forme și mărimi, de la rețele de radare și emițătoare-receptoare montate pe camioane până la dispozitive de buzunar.

Ambele părți s-au grăbit să își protejeze trupele construind sisteme improvizate, despre care un inginer ucrainean a spus că voluntarii le asamblează în garaje.

Rusia și Ucraina au școli bune de cercetare și dezvoltare în domeniul războiului electronic care au fost înființate în vremurile sovietice, dar guvernul rus a investit mult în dezvoltarea de echipamente noi de mai bine de un deceniu.

„Războiul electronic este o parte tot mai importantă a operațiunilor moderne, iar rușii au avut un avantaj semnificativ în acest sens de-a lungul războiului, ceea ce s-a dovedit a fi o problemă continuă pentru Ucraina”, a spus Jack Watling de la centrul de cercetare Royal United Services Institute din Marea Britanie.

Trupele de comando ucrainene au dezactivate sistemele montate de ruși pe platforme petroliere din Marea Neagră

Sistemul Pole-21 de suprimare a ghidajului poate fi montat pe sol, în turnuri sau pe vehicule și pot bruia o zonă de 150 de kilometri, potrivit unui raport militar analizat de Financial Times. Alt sistem este Murmansk, care folosește antene extensibile de 32 de metri montate pe blindate mobile.

„Problema este că rușii pot să desfășoare sisteme de război electronic pe cea mai mare parte a frontului, până la nivelul unui pluton în unele cazuri, atunci când vorbim de lucruri precum Pole-21”, a spus Watling.

Cu toate acestea, Ucraina a reușit să găsească puncte slabe în rețeaua de sisteme de apărare antiaeriană și de război electronic ale Rusiei, ceea ce le-a permis să lanseze atacuri cu drone adânc în teritoriul rusesc unde au lovit baze aeriene, depozite și alte ținte, inclusiv Kremlinul.

Înainte de a lansa atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra flotei de la Marea Neagră din Sevastopol, trupele de comando ucrainene au folosit bărci de mare viteză pentru a dezactiva sistemele de război electronic montate de ruși pe platforme petroliere.

Portul din Crimeea a fost una dintre locațiile cele mai bine protejate cu ajutorul sistemelor de război electronic.

Kievul, care se baza pe echipamentul sovietic vechi, a spus că și-a îmbunătățit capacitățile de război electronic mulțumită sistemelor produse în țară și cele livrate de aliații din Occident, dar nu a oferit mai multe detalii.

Sistemul ucrainean Bukovel poate fi montat pe mașini și detectează drone, le bruiază capacitatea de transmitere a datelor și le blochează sistemele de ghidare prin satelit. Captură foto: Twitter

Ucraina, terenul ideal de testare a sistemelor de război electronic

Sistemul ucrainean Bukovel, care poate fi montat pe vehicule, detectează drone, le bruiază capacitatea de transmitere a datelor și le blochează sistemele de ghidare prin satelit, inclusiv Glonass-ul rusesc.

Pokrova este un sistem mai nou folosit de ucraineni, care, potrivit unor rapoarte, este capabil să neutralizeze rachetele lansate de ruși prin blocarea sistemului lor de ghidare.

Pavlenko a spus că este esențial ca avioanele F-16 pe care Occidentul le livrează Ucrainei să fie echipate cu sisteme de război electronic moderne. Colonelul ucrainean s-a lăudat și cu faptul că sistemele ucrainene de război electronic au fost folosite pentru a captura drone rusești sofisticate, precum Orlan, și pentru a bruia alte drone pe care le-au făcut să zboare înapoi în Rusia.

Pavlenko a spus că Ucraina ar putea fi folosită ca un laborator pentru războiul electronic, deși a recunoscut că unele armate din Occident ezită să le pună ucrainenilor la dispoziție tehnologia lor de ultimă oră.

„Orice echipament sofisticat de înaltă tehnologie are programe care pot fi afectate. Iar acesta este viitorul. Abordarea asta este mai promițătoare și unde să le testezi mai bine decât în Ucraina?”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri