Live

Filipine acuză o „năvală” de peste 135 de nave chineze în jurul unui recif din largul coastelor filipineze

Data publicării:
Nave ale marinei chineze în cadrul unui exercițiu naval, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Republica Filipine a denunţat duminică desfăşurarea a peste 135 de nave chineze în jurul unui recif pe care ea îl revendică, considerând „alarmantă” această prezenţă masivă chineză, informează AFP, preluată de Agerpres.

Navele chineze s-au „răsfirat” în jurul recifului Whitsun, pe care Manila îl numeşte reciful Julian Felipe, la circa 320 km vest de insula Palawan, potrivit gărzilor de coastă filipineze.

Acest recif în formă de bumerang este situat la peste 1.000 de km de cea mai mare suprafaţă terestră chineză, insula Hainan. El face parte din arhipelagul Spratleys, revendicat de China, Filipine şi alte câteva ţări riverane Mării Chinei de Sud.

Gărzile de coastă filipineze, care reperaseră deja 111 nave din ceea ce numesc „miliţia maritimă chineză”, în sectorul respectiv în 13 noiembrie, au numărat acum „peste 135” când au desfăşurat două nave de patrulare sâmbătă, potrivit lor.

„Niciun răspuns nu a fost dat apelurilor prin radio lansate de gărzile de coastă filipineze navelor chineze”, au adăugat acestea.

Imagini difuzate de gărzile de coastă arată nave aliniate în formaţie, în timp ce altele sunt dispersate în mare.

Contactată de AFP, ambasada Chinei la Manila nu a oferit niciun răspuns pentru moment.

În 2021, circa 210 nave chineze au staţionat în apropierea recifului Whitsun timp de mai multe săptămâni, potrivit guvernului filipinez.

Beijingul afirmase că era vorba de nave de pescuit care se adăposteau de intemperii, dar Manila a respins această explicaţie, afirmând că nu a existat nicio furtună în perioada respectivă.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, inclusiv apele şi şi insulele apropiate de coastele ţărilor vecine, şi a ignorat decizia unui tribunal internaţional în 2016 potrivit căreia această revendicare este fără fundament juridic.

China desfăşoară cu regularitate nave pentru a patrula în apele disputate şi a construit insule artificiale militarizate pentru a-şi întări poziţia.

Republica Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică de asemenea mai multe recifuri şi insuliţe în această mare, despre care se consideră ar avea bogate rezerve de petrol.

Filipine a anunţat vineri instituirea unui post de pază al gărzilor de coastă pe cea mai mare insulă pe care o controlează în Marea Chinei de Sud, cu scopul de a întări supravegherea navelor chineze. Acest post va fi echipat cu „sisteme avansate”, în special radare, comunicaţii prin satelit, camere de coastă şi sisteme de gestionare a traficului maritim, a indicat consilierul pentru securitate naţională, Eduardo Anon, în cursul unei vizite pe insula Thitu. Construcţia este deja terminată, iar postul urma să devină operaţional la începutul anului următor.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri