Live

Ferma din SUA în care s-a ascuns un pilot sovietic, care a dezertat cu tot cu un MIG-25, se vinde acum cu o sumă uriașă

Data publicării:
Ferma Rocking Chair. Foto: Profimedia

O fermă din SUA, scoasă recent la vânzare pentru 21,7 milioane de dolari, are o istorie unică: a fost locul în care s-a ascuns un pilot sovietic care a dezertat cu tot cu avionul său MIG-25, relatează Business Insider.

Rocking Chair Ranch, situată în Philipsburg, Montana, se întinde pe 7.230 de acri (2.925 de hectare) și include o fermă de vite, pajiști, păduri, pășuni, terenuri agricole și o păstrăvărie.

Proprietatea, care include o casă veche cu cinci dormitoare și alte clădiri, aparține aceleiași familii de peste 70 de ani. Familia Vietor l-a găzduit fără să știe pe Viktor Belenko, un fost pilot de luptă al Uniunii Sovietice.

În 1976, Belenko a dezertat și a zburat spre Hokkaido, Japonia, cu un MiG-25, un avion sovietic nou, puternic, de care Occidentul se temea. Belenko a servit în Forțele de Apărare Aeriană ale Uniunii Sovietice, dar „simțea că este tratat ca un obiect fără preț într-o mașină de război care scârțâie”, a scris The New York Times după moartea sa, anul trecut.

„Am tânjit după libertatea din Statele Unite. Viața în Uniunea Sovietică nu s-a schimbat față de cea din Rusia țaristă, unde nu exista libertate”, a spus Belenko, potrivit poliției japoneze.

După luni întregi de planificare, Belenko a dezertat în timpul unui exercițiu de antrenament deasupra Mării Japoniei și a fost rapid predat Statelor Unite, împreună cu râvnitul MiG-25. Oficialii americani au studiat și deconstruit aeronava înainte de a trimite componentele înapoi în Uniunea Sovietică.

MiG-25 s-a dovedit a nu fi atât de puternic pe cât se temea Occidentul, dar Belenko a împărtășit și informații importante despre moralul soldaților sovietici - care seamănă cu unele dintre rapoartele despre forțele armate ale Rusiei de astăzi: condiții precare, hrană puțină și pedepse dure.

Belenko a primit azil în SUA. A petrecut câțiva ani în Washington, DC și, în cele din urmă, a ajuns la ferma Rocking Chair, cu o identitate nouă atribuită de CIA. Agentul CIA care l-a escortat din Japonia în SUA cunoștea familia Vietor.

„CIA l-a întrebat unde vrea să locuiască și el a spus că undeva în vest, la o fermă”, a povestit Willy Vietor pentru Mansion Global. „Agentul CIA care îi cunoștea pe părinții mei l-a adus la noi”.

Belenko, care primise identitatea Viktor Schmidt, susținea că este un fost reprezentant comercial din Rusia.

Fostul pilot a fost muncitor la fermă și a locuit într-un dormitor pentru oaspeți din casa Vietor.

„După vreun an am făcut legătura și ne-am dat seama că este unul dintre cei mai valoroși dezertori pe care i-au avut vreodată SUA”, a spus Vietor.

Belenko a plecat de la fermă în 1983, dar a păstrat legătura cu familia.

El a primit cetățenia americană în 1980 și a locuit în mai multe orașe mici din vestul mijlociu al SUA, unde a lucrat pe post de consultant aerospațial. A murit în septembrie 2023, la vârsta de 76 de ani, într-un azil de bătrâni din Illinois.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Etapa a VI-a din Campionatul Național de Off Road 2024, anulată după ce un tânăr pilot a murit într-un accident pe ”Drumul Morții”

Ce explicații a dat pilotul care, sub influența ciupercilor magice, a vrut să oprească motoarele avionului în zbor

Un militar nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud trecând pe jos graniţa dintre cele două ţări

Un pilot rus își face selfie la câteva secunde după ce avionul său a fost doborât. "Am fost atacați și nu am avut timp să reacționăm"

Partenerii noștri