Live

Partidul cancelarului german câștigă la limită alegerile regionale din Brandenburg. Extrema-dreaptă suflă în ceafa SPD (exit-poll)

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri în landul german Brandenburg. Foto: Profimedia Images

Duminică se votează din nou într-un land german, de data aceasta fiind vorba despre Brandenburg. Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) era așteptat să se claseze pe primul loc și să-i depășească pe social-democrații cancelarului Olaf Scholz într-unul dintre fiefurile lor electorale, scrie Reuters. Exit-poll-ul nu arată victoria AfD.

ACTUALIZARE 19:50: Au sosit primele rezultate ale exit-poll-urilor din Brandenburg, după alegerile de duminică. Conform acestora,  social-democrații SPD (31,2%) devansează AfD (29,9%)  în alegerile regionale. Pe locul trei se situează creștin-democrații (CDU), cu 11, 9%. În ciuda pierderilor semnificative, Verzii (5%) pot spera să revină în Parlament, scrie focus.de.

Știrea inițială

La 1 septembrie, AfD a devenit primul partid de extremă-dreapta care a câștigat alegerile de land din Germania după al Doilea Război Mondial, în landul Turingia. De asemenea, a ratat cu puțin primul loc în Saxonia.

CITIȚI ȘI: Victoria AfD, partidul de extremă-dreapta din Germania, nu e ca o boală care vine și trece. Popularitatea acestuia continuă să crească

AfD este una dintre numeroasele formațiuni de extremă-dreapta din Europa care beneficiază de îngrijorările populației legate de încetinirea creșterii economice, de imigrație și de războiul din Ucraina – îngrijorări care sunt deosebit de puternice în estul Germaniei.

Partidul, care este puțin probabil să fie capabil să guverneze pentru că nu are majoritate în sondaje și alte partide ar refuza să colaboreze cu el, încearcă, de asemenea, să profite de nemulțumirea provocată de luptele interne din cadrul coaliției federale tripartite a lui Scholz.

CITIȚI ȘI: TikTok, arma cu care extrema dreaptă germană a câștigat alegerile regionale

Hans-Christoph Berndt, candidatul AfD pentru funcția de premier al landului Brandenburg, a votat duminică în orașul Golssen, la sud de Berlin, exprimându-și optimismul cu privire la perspectivele partidului său, cu un sprijin crescut față de 2019.

„Dacă vom continua să primim același nivel de sprijin pe care l-am văzut în ultimele săptămâni și luni, lucrurile în Germania vor începe să se îmbunătățească”, a declarat Berndt, adăugând că, deși alegerile au fost importante, viitorul landului Brandenburg nu va fi decis doar de rezultatul de duminică.

O victorie a AfD ar fi deosebit de stânjenitoare pentru social-democrați

O victorie a AfD în alegerile de stat ar fi deosebit de stânjenitoare pentru social-democrați (SPD), care au câștigat alegerile în Brandenburg și au guvernat statul cu 2,5 milioane de locuitori de la reunificarea cu RFG din 1990.

De asemenea, ar ridica și mai multe semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Scholz, cel mai puțin popular cancelar german din istorie, de a conduce partidul în alegerile de anul viitor.

Popularul premier SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat de mai multe ori să se asocieze în campanie cu Scholz, care locuiește în capitala landului, Potsdam. Într-o mișcare neobișnuită, Woidke a criticat, de asemenea, comportamentul și politicile coaliției de guvernare.

În schimb, el a încercat să evidențieze succesele economice înregistrate în cei cinci ani care au trecut de la ultimele alegeri de stat, cum ar fi deschiderea unei fabrici Tesla și a aeroportului Brandenburg – care deservește Berlinul și este în prezent al treilea cel mai important nod aerian din Germania.

Scorul s-a strâns în sondaje

În ultimele săptămâni, SPD a reușit să reducă decalajul față de AfD, conform sondajelor de opinie.

Un sondaj publicat joi de institutul de sondare Forschungsgruppe Wahlen plasa AfD la 28% în Brandenburg, cu SPD la doar un procent în urmă – cu 27%, urmat de conservatori cu 14% și de noua Alianță de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) cu 13%.

„Cea mai mare provocare a mea în această legislatură … este să nu le mai permit extremiștilor de dreapta să aibă vreodată ceva de spus în această țară”, a declarat Woidke la un eveniment de campanie desfășurat marți.

Acesta a amenințat că va demisiona dacă partidul său va ajunge în spatele AfD. Liderul partidului AfD, Tino Chrupalla, a declarat că Scholz ar trebui să facă același lucru.

„Este timpul ca acest guvern să sufere consecințele după aceste alegeri statale”, a declarat Chrupalla.

Potrivit sondajelor, ambii parteneri de coaliție minori ai lui Scholz, Democrații Liberi și Verzii, vor avea dificultăți în a obține procentul de 5% necesar pentru a intra în parlamentul de stat.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Semnal de alarmă privind „derapajele” fiscale din anii electorali în România. Economist BNR: „Așa ceva nu se întâmplă nicăieri”

Adevăratul oraș al culturii germane a berii. Alternativa sofisticată a Germaniei la Oktoberfest

Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă cresc taxele după alegeri: „Aș fi necredibil să spun că această componentă va fi zero”

Germania va instala sisteme de apărare antirachetă pe trei avioane ale guvernului. Ce demnitari vor beneficia

Partenerii noștri